Argos

30 jaar Nederlandse steun aan Soeharto

Toen Suharto twee weken geleden aftrad als president van Indonesië juichte iedereen in Nederland. Van links tot rechts. Eindelijk heeft de man, die nu door iedereen als despoot wordt aangemerkt, het toneel verlaten. Maar waarom heeft Nederland het regime van diezelfde despoot meer dan dertig jaar gesteund? Met wapens, geld en handelsovereenkomsten. Ondanks de aanhoudende berichten vanuit Indonesië over ernstige schendingen van mensenrechten. In Argos een reconstructie van een innige relatie. Met historische fragmenten en een studiogesprek met mensenrechtenactivist Liem Soei Liong.

In Argos een reconstructie van de gebeurtenissen tijdens het bewind van oud-president Suharto van Indonesië na de staatsgreep van 1965 en de steun die de Nederlandse regering het regime van deze president al die jaren gaf. Er wordt o.a. aandacht besteed aan de schending van de mensenrechten, de jacht op de communisten (leden van de PKI), het aftreden van president Sukarno, het Nederlandse beleid ten aanzien van Indonesië, het staatsbezoek van Suharto, de kritische houding van minister Pronk van Ontwikkelingssamenwerking, de annexatie van Oost-Timor in december 1975 en de daaropvolgende genocide en de wapenleveranties aan Indonesië.
Het programma wordt afgesloten met een vraaggesprek met de Indonesische mensenrechtenactivist Liem Soei Liong. Bevat historische geluidsfragmenten.

Lees ook:

BVD wisselde informatie over vermeende Indonesische communisten uit met CIA en Soeharto-regime

De Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) hield tijdens de bloedige decennia van de Soeharto-dictatuur in Indonesië tientallen Indonesiërs in de gaten, die voor korte of langere tijd in Nederland verbleven. Informatie over deze mensen werd uitgewisseld met de CIA, de Britse geheime diensten MI5 en MI6 en de Duitse Bundesnachrichtendienst (BND). In een enkel geval werd ook informatie uitgewisseld met de Indonesische autoriteiten.

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.