Argos
Illegale Polen
Illegale Polen krijgen alsnog werkvergunningen voor de asperge-oogst in Limburg en Brabant. Zo besliste de Tweede Kamer vorige week. Voor even wordt het bestaan van een arbeidsmarkt van illegale Polen erkend. Om daarna weer net te doen alsof die Polen er niet zijn. Toch werken Polen niet alleen in Limburg in de asperge-oogst tijdens het voorjaar, maar het hele jaar door en in allerlei sectoren van de economie, verspreid over heel Nederland. Illegaal, maar wel zeer gewild.
Argos over Polen in Nederland, over de illegale arbeidsmarkt. Een markt, die zich niets aantrekt van politiek of landsgrenzen, en is omgeven met veel hypocrisie.
Heleboel commotie over Poolse aspergestekers. Er moeten alsnog werkvergunningen komen voor illegale Poolse arbeiders om de aspergetelers in Limburg en Brabant te helpen, vond een meerderheid in de Tweede Kamer; inclusief de de grote partijen die anders altijd niets van illegalen moeten hebben. Eventjes wordt de realiteit (het bestaan) van een arbeidsmarkt van illegale Polen erkend. Om daarna, net als daarvoor, weer net te doen alsof die Polen er niet zijn. Toch werken Polen hier niet alleen in de asperge-oogst in het voorjaar, maar het hele jaar door en in allerlei sectoren van de economie. Illegaal maar wel zeer gewild.
Argos gaat vandaag over Polen in Nederland, over de illegale arbeidsmarkt; een markt die zich niets aantrekt van politiek of landsgrenzen; en omgeven met veel hypocrisie.
Die illegale arbeidsmarkt is vaak nog een echte markt, waar werkgevers dagelijks de arbeiders van hun gading komen oppikken. Bijvoorbeeld op een grote parkeerplaats in de buurt van Venlo, net over de grens in het Duitse stadje Straelen.
-----
Persbericht:
VVD-kamerlid Blauw: werkvergunningen voor polen mogelijk in alle sectoren van de tuinbouw
Polen die illegaal in de Nederlandse tuinbouw werken, moeten als de nood echt aan de man is, in aanmerking kunnen komen voor een werkvergunning. Dat zegt VVD-Tweede Kamerlid Piet Blauw, voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Landbouw, in Argos. Net zoals Polen nu werkvergunningen kunnen krijgen voor de aspergeoogst.
Argos laat in reportages horen dat illegale Polen niet alleen op de Limburgse aspergevelden werken maar overal in het land: in rozenkwekerijen, in de bouw, in havens en fabrieken, in de tuinbouwkassen en de bloembollen.
VVD-Kamerlid Blauw zegt in Argos daar niets van te weten: "Dat baart me de nodige zorg." Op de vraag of bijvoorbeeld ook tuinders uit het Westland werkvergunningen voor Polen moeten kunnen krijgen, zegt Blauw daar in principe niet voor te zijn. Maar hij vindt wel dat uiteindelijk het economisch belang de doorslag moet geven: "Wij houden natuurlijk wel oog voor het economisch belang dat die agrarische sectoren, zoals aardbeien, zacht fruit, bloembollen, hard fruit, betekenen voor de Nederlandse economie. Indien alles uit de kast is gehaald om het nationale potentieel te benaderen en het blijkt toch dat dat niet is gelukt en de oogst dreigt te verrotten, dan zitten we in een unieke situatie. Dan zitten we in een situatie van land onder water en de vijand aan de grens, dan moet er iets gebeuren."
In zo'n geval, vindt het VVD-Kamerlid, moet je illegalen legaliseren. "Op dat moment moet je de mogelijkheid openen om diegene van buiten de Europese Unie die gemotiveerd is om dat werk te doen, ook die kans te bieden", aldus Blauw.
----------
Inleidende teksten:
Tekst 1-A
Poolse aspergestekers die geld willen verdienen in Nederland. Zoals ieder jaar, ontstond er ook dit jaar weer commotie over de illegale Polen. Commotie ook in de Tweede Kamer.
Tekst 1-B
CDA-Tweede Kamerlid René van der Linden. Hij nam het vorige week op voor de Limburgse aspergeboeren en kreeg een meerderheid van CDA, VVD, PvdA en D66 in de Tweede Kamer achter zich. Illegale Polen krijgen alsnog werkvergunningen voor de asperge-oogst in Limburg en Brabant. Voor even wordt het bestaan van een arbeidsmarkt van illegale Polen erkend. Om daarna weer net te doen alsof die Polen er niet zijn. Toch werken Polen niet alleen in het voorjaar in Limburg, op de aspergevelden. Ze werken het hele jaar door, verspreid over heel Nederland, in allerlei sectoren van de economie. Illegaal, maar wel zeer gewild.
Argos gaat vandaag over Polen in Nederland. En over de illegale arbeidsmarkt. Een markt, die zich niets aantrekt van politiek of landsgrenzen, en is omgeven met veel hypocrisie.
Tekst
De arbeidsmarkt in levende lijve.
Niet ver van de parkeerplaats in het Duitse Straelen, aan de Nederlandse kant van de grens, ligt in het Maasdal een kleine camping. Een camping waar ook veel Polen staan, vertelt de campinghouder.
Tekst:
Poolse illegale seizoenarbeiders. Ze werken niet alleen in de bloembollen in Hillegom maar ook in de grensstreek met Duitsland.
Verslaggeefster Irene Houthuijs reist op een zondagochtend in alle vroegte opnieuw naar de parkeerplaats in het Duitse Straelen, net over de grens bij Venlo.
Tekst
- busje: ieder zondagochtend vertrekt om 10 uur een klein personenbusje, er kunnen 10 passagiers mee. Zo permanent is deze illegale arbeidsmarkt.
- paar jaar geleden was NL meer in trek, nu D.Dat heeft te maken met de verscherpte controle in NL.
We reizen ook opnieuw naar de camping in het Maasdal. De vorige keer waren de meeste Polen weg, aan het werk. s Avonds heb je vast meer succes, heeft de campinghouder ons verteld.
Tekst
De werkloosheid in hun moederland drijft de polen naar Nederland. In de rozenkwekerijen, in de bouw, de havens, fabrieken, de tuinbouwkassen, de bloembollen werken de Polen. Overal en illegaal. Alleen in de asperges nu eventjes legaal.