Argos

Wat verwacht Ter Apel van 'het strengste asielbeleid ooit'?

‘Het strengste asielbeleid ooit', zo kondigde PVV-leider Geert Wilders het voorgenomen kabinetsbeleid aan. Wat denken ze daar in Ter Apel eigenlijk van?

Rik Delhaas

Met zijn aanmeldcentrum wordt de Groningse plaats gezien als het epicentrum van de problemen. Argos reisde af naar Ter Apel om te horen wat de Ter Apelers verwachten van een kabinet met de PVV. En we zijn vooral benieuwd naar de mening van de kiezers die op de PVV stemden.

Abonneer je op Argos-podcast

De tweewekelijkse aflevering van Argos is ook te beluisteren via verschillende podcast-apps. NPO LuisterSpotify ► Google Podcast ► Radio 1-app

sprekers

Herma Hemmen

Fractievoorzitter in de gemeenteraad Westerwolde (lijst Hemmen) en landelijk actief voor BBB

Jacqueline Engbers

Woordvoerder van het COA in Ter Apel

Petra Niemeijer

Eigenaar Hema-filiaal in Ter Apel

Adam

Familielid kruidenierswinkel Omars Markt in Ter Apel

achtergrond

Kind in de noodopvang

Hoe vergaat het alleenstaande minderjarige asielzoekers in ons land? Er heersen grote zorgen over hoe het is gesteld met deze jongeren, die worden opgevangen in noodopvang-locaties door het hele land. De omstandigheden in de opvang zijn vaak slecht, in combinatie met dagelijkse onzekerheid en zorgen van de jongeren zorgt dit voor een onhoudbare situatie. 

HUMAN Medialogica: Asielpaniek

Burgemeesters en andere directbetrokkenen vertellen over het effect van media-aandacht op het openbaar bestuur wanneer in een gemeente gesproken wordt over asielopvang. De mogelijke komst van een asielzoekerscentrum naar een gemeente leidt geregeld tot maatschappelijke ophef. Zoals zomer 2022 rond het 'asielhotel' in Albergen. Gemeentebestuurders die instemmen met de komst van een azc kunnen rekenen op protesten en bedreigingen.