Onlangs nog benadrukte demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf het belang van een veilige leer- en werkomgeving op universiteiten. ‘Het moet een topprioriteit zijn’, riep hij tijdens een bijeenkomst met studenten in Utrecht.
Argos hield een enquête onder Nederlandse universiteiten met als voornaamste vraag: Hoe vaak gebeurt dit? Ook namen we een casus onder de loep. En we spraken met slachtoffers, plegers, wetenschappers, studenten, bestuurders, expert Marijke Naezer, demissionair minister Robbert Dijkgraaf en de regeringscommissaris tegen seksueel geweld Mariëtte Hamer. Van dit alles we maakten een tweeluik over ‘MeToo op de universiteit’.
Het eerste deel gaat over het verhaal van ‘Fleur’. Op haar verzoek hebben we haar naam veranderd. Ze was een talentvolle jonge studente, die meer dan een jaar werd belaagd door een – meer dan twee keer zo oude - hoogleraar met ongepaste voorstellen en een stortvloed aan grensoverschrijdende app-berichten. De studente kreeg ernstige burn-out-klachten en werd langdurig ziek. De hoogleraar kreeg uiteindelijk wel een tik op de vingers, maar de universiteit hield de zaak binnenskamers. Ze liet geen onderzoek uitvoeren naar de vraag of er wellicht meer slachtoffers zijn. En ook bleef het volstrekt onduidelijk hoe de officiële waarschuwing die de hoogleraar kreeg gemonitord wordt.
In het tweede deel maken we de resultaten bekend van onze enquête onder alle Nederlandse universiteiten en horen we hoe een talentvolle jonge vrouwelijke hoogleraar werd weggepest. Marijke Naezer, Mariëtte Hamer, Robbert Dijkgraaf en anderen reageren op de uitkomsten van onze enquête.
In het derde deel vertelt huidig decaan Evelyn Kroesbergen over wat het tweeluik van Argos teweeg heeft gebracht binnen de universiteit. Kroesbergen is de decaan op dezelfde faculteit als waar de hoogleraar van ‘Fleur’ werkt. Wat vindt zij van onze uitzendingen? Ook gaan we in gesprek met Marijke Naezer, antropoloog en gespecialiseerd in onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag. Zij volgt de discussies over MeToo op de voet en deelde haar expertise ook in de eerdere uitzendingen. Naezer was eerder dit jaar betrokken bij het onderzoek naar sociale veiligheid in de Tweede Kamer en in 2019 bij een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in opdracht van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren.