Wordt informele zorg op waarde geschat?

De dames van Slotervaart

Van simpele vragen over administratie tot een vrouw die is gevlucht voor huiselijk geweld, van een luisterend oor en een kop koffie tegen de eenzaamheid tot hulp bij het aanvechten van een parkeerboete. Met koffie, thee en koekjes zitten ‘de dames van Slotervaart’ drie ochtenden in de week klaar voor alle hulpvragen van bewoners uit de buurt.

Een productie van: Saskia Adriaens

Nederland is wereldwijd koploper vrijwilligerswerk. Onbetaald en onverplicht zetten zij zich in voor hun vereniging of voor buurtbewoners. Het wordt ook wel informele zorg genoemd. Door de vergrijzing en door de personeelstekorten in de zorg en in wijkteams wordt onze afhankelijkheid van die informele zorg steeds groter, terwijl het aantal vrijwilligers al jaren afneemt. Wordt de informele zorg wel genoeg op waarde geschat of nog te veel gezien als sluitpost, want zo lekker goedkoop die vrijwilligers?

Argos liep een paar dagen mee bij Hulp in de Buurt en zag hoe de vrijwilligers, de dames van Slotervaart, zich onbezoldigd inzetten voor hun medemens. 

Zaterdag 25 maart, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Jet Bussemaker

Voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving

Bouchra Dibi

Onderzoeker en adviseur krachtwijken en bewoner van Utrecht Overvecht

Raha Foroughi

Vrijwilliger Hulp in de Buurt

Marita Bon

Coördinator vrijwilligers Hulp in de Buurt

Saskia Adriaens

Onderzoeksjournalist Argos 

achtergrond

Documenten Anders leven en zorgen

Door een stijgende zorgvraag door vergrijzing en toenemende personeelstekorten rust er een steeds zwaardere verantwoordelijkheid op iedereen die zorg verleent. Voor betaalde krachten, vrijwilligers en naasten is daarom een fundamentele omslag nodig in de organisatie van de zorg. De Raad pleit voor een andere verdeling van verantwoordelijkheden.

Het sociaal werkbedrijf staat in het rood

Iedereen aan de bak, dat was kortweg de belofte van de Participatiewet. Wie kan werken, moet aan een baan worden geholpen. Ironisch genoeg zitten nu meer mensen met een arbeidsbeperking thuis en kampen sociale ontwikkelbedrijven met grote financiële tekorten.

Hoe grote groepen werklozen ‘kwijtraakten’ door Participatiewet

De Participatiewet moest de arbeidsmarkt inclusiever en toegankelijker maken voor wie het niet in zijn eentje redt. Het tegenovergestelde gebeurde. Sociaal werkbedrijven verkeren ondertussen in zwaar weer, terwijl een deel van hun doelgroep thuis zit. ‘Het is afhankelijk van je postcode of iemand wel of niet wordt geholpen.’