Voor asielzoekers die tijdens de procedure of de daaropvolgende inburgering de pensioenleeftijd bereiken stopt de inburgering abrupt. Ze zijn vrijgesteld omdat ze niet meer aan de arbeidsmarkt hoeven deel te nemen. Ook al zouden ze vrijwillig willen inburgeren dan kan dat niet omdat er geen budget is om de taallessen te kunnen volgen en de in inburgeringscursus.

Als zij later Nederlander willen worden kan dat niet omdat ze niet voldoen aan de eisen voor naturalisatie. Ze hebben geen inburgeringsexamen afgelegd en voldoen niet aan de taaleis. Dat levert een aantal belemmeringen. Ze mogen bijvoorbeeld niet stemmen bij verkiezingen en reizen naar het buitenland is lastig omdat veel landen geen visum afgeven. Argos over een ‘weeffout’ in het vluchtelingenbeleid

Zaterdag 9 april, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Erna Lensink

beleidsmedewerker Vluchtelingenwerk Nederland

Ricky van Oers

hoogleraar immigratie- en integratierecht aan de Western Norway University

 

Anne-Marijke Podt

Tweede Kamerlid D66

 

Rachel Streefland

wethouder Utrecht  voor de Christen Unie

 

Jaber al Khatter

vluchteling uit Syrië

 

Mohamad Kamal Safaya

vluchteling uit Syrië

 

achtergrondverhalen

D66: Oudere asielzoekers moeten ook kunnen inburgeren

D66 wil een regeling voor vluchtelingen die vanwege de pensioenleeftijd uitgesloten zijn van inburgering en daardoor later ook geen Nederlander kunnen worden. Dat zegt kamerlid Anne-Marijke Podt in Argos.

Lost in Europe

Hoe kunnen duizenden migrantenkinderen na aankomst in Europa zomaar verdwijnen? Lost in Europe, een internationaal collectief van journalisten, onderzoekt het lot van deze kinderen. Argos is een van de initiatiefnemers van het project.