Argos

De mooiste hondenbaan die er is

Woensdag mag er weer gestemd worden voor de gemeenteraden. Gemeenteraadsleden mogen op hun beurt nieuwe wethouders voor de komende vier jaar benoemen. Alleen vallen die wethouders steeds vaker voortijdig uit.

Van burnouts tot moties van wantrouwen, genoeg redenen om te (moeten) stoppen.  In 2021 haakte een recordaantal van 199 wethouders voortijdig af.   

De werkomstandigheden van de bestuurders zijn verre van ideaal. Zo krijgt 40% van alle wethouders wel eens te maken met intimidatie, bedreiging of verbale agressie. Daarnaast is het wethouderschap een stuk complexer geworden door een toename aan taken en verantwoordelijkheden.   

Waarom zou iemand nog wethouder willen worden? Hoe is het om wethouder te zijn? En hebben partijen meer moeite om ‘topfitte’ kandidaten te vinden? 

Vier wethouders delen hun ervaringen met Argos.  

Zaterdag 12 maart, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Henk Bouwmans

Onderzoeker en auteur van het boek "Valkuilen voor Wethouders"

 

Jeroen van Gool

Directeur van de wethoudersvereniging

 

Johan van Buuren

Johan van Buuren was wethouder financiën en economische zaken van Oud-Beijerland voor de SGP in de periode 2006-2010. Hij rolde onvoorbereid het wethouderschap in.  

Tijdens zijn tweede periode als wethouder, nu van Ruimtelijke Ordening en ook Financiën valt het werk hem steeds zwaarder en komt hij thuis te zitten met een burnout. 

Na een kort interim-wethouderschap in de gemeente Lisse neemt Van Buuren afscheid van het openbaar bestuur om zijn eigen bedrijf in de financiële dienstverlening te starten. 

Marjolein Steffens

Marjolein Steffens nam een sprong in het diepe en werd voor het eerst wethouder van Haarlemmermeer in de periode 2002-2005. Voor de lokale partij Haarlemmermeer Actieve Politiek (HAP). Als thuisblijfmoeder kreeg ze de kans om aan de slag te gaan in de politiek.

Dat ging met vallen en opstaan en vanwege een motie van wantrouwen besloot zij haar termijn niet af te maken. Ze werd gewoon raadslid en oppositieleider.

In 2014 is zij weer aan de slag gegaan als wethouder en dat doet ze nu nog steeds. Tegenwoordig buigt zij zich over de Portefeuille Fysieke Leefomgeving, Jeugd & Onderwijs, Vastgoed en Doelgroepenbeleid.

 

Marcelle Hendricks

Marcelle Hendrickx begon haar carrière bij de Universiteit van Amsterdam en werkte als ambtenaar voor het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de Provincie Noord- Brabant. In 2014 werd zij voor het eerst wethouder in Tilburg voor haar partij D66 en dat doet ze nog steeds.  Haar portefeuille: Onderwijs, Jeugd, Jeugdhulp, Cultuur en wijkgericht werken. Daarnaast is ze voorzitter van de Wethoudersvereniging.

 

Linda Voortman

Linda Voortman was goed voorbereid op het werk als wethouder. Ze was raadslid in Groningen, werkte bij de vakbond en van 2010 tot 2018 was zij Tweede Kamerlid voor de fractie van GroenLinks. Sinds 2018 is ze wethouder in Utrecht, met in haar portefeuille Werk en Inkomen, Diversiteit, Publieksdienstverlening, Personeel en Organisatie.

 

achtergrondverhalen

Weerbare Wethouders

Als wethouder sta je voortdurend in de spotlights, één foutje en je ligt eruit. Zo’n misstap hoeft niet eens heel groot te zijn. Ook in het netwerk van een wethouder liggen gevaren op de loer. Daar lijken veel bestuurders en volksvertegenwoordigers zich niet voldoende van bewust. Lector Willeke Slingerland van de Saxion Hogeschool ontwikkelde, samen met collega’s, een weerbaarheidsscan.

Boeven beunen bij in de zorg, tandeloze gemeenten kijken toe

Afgelopen donderdag mocht Conny Helder, de kersverse minister voor Langdurige Zorg en Sport, voor het eerst aantreden in een debat. Over zorgfraude, welteverstaan. Kamerleden hadden een batterij aan vragen klaarliggen, over winstnormen, screening, en georganiseerde misdaad in de zorg. De Nederlandse zorgsector, getuige statements van de gehele politieke linie, wordt uitgebuit en bedreigd.