Argos

Nog steeds kan het boek over de zaak-Poch niet dicht

Internationaal strafrechtdeskundigen betwijfelen of Nederland rechtmatig heeft gehandeld in de zaak van oud-Transavia-piloot Julio Poch. Een onderzoekscommissie concludeerde in februari dat de Nederlandse Staat niets te verwijten viel. Maar vooraanstaande wetenschappers plaatsen daar kanttekeningen bij.

Hoewel het boek over de kwestie-Poch eerder dit jaar gesloten leek, blijkt de discussie over de rol van Nederland in volle hevigheid te zijn voortgezet door juridische grootheden. Hoogleraren, universitair hoofddocenten, oud-rechters en de officier van justitie in de zaak-Poch kruisen al maanden de degens met uitputtende stukken in juridische vakbladen. Voorlopig slotstuk in de polemiek verschijnt binnenkort in het Nederlands Tijdschrift voor Strafrecht. Daarin betogen hoogleraar internationaal strafrecht Harmen van der Wilt (UvA) en universitair hoofddocent strafrecht Klaas Rozemond (VU) dat Nederland in 2009 anders had moeten reageren op het veelbesproken rechtshulpverzoek van Argentinië, dat uitmondde in de omstreden arrestatie van Poch en zijn uitlevering aan Buenos Aires, waar hij acht jaar onschuldig gevangen zat. Nederland had de heikele beslissing over dat rechtshulpverzoek moeten overlaten aan een uitleveringsrechter, vinden Van der Wilt en Rozemond. Door dit niet te doen, zijn essentiële rechten van Poch mogelijk geschonden.

Klaas Rozemond licht dit standpunt in Argos toe. Met reacties van Poch’ advocaat Geert-Jan Knoops en SP-Tweede Kamerlid Michiel van Nispen.

Zaterdag 29 mei

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Klaas Rozemond

Universitair hoofddocent strafrecht aan de Vrije Universiteit (VU).

Geert-Jan Knoops

Advocaat van Julio Poch.

Michiel van Nispen

Tweede Kamerlid van de Socialistische Partij (SP).

achtergrondverhalen

De zaak Julio Poch

Argos volt de zaak Julio Poch op nauwe voet. Regelmatig verschijnen er artikelen over het onderwerp. Bekijk hier het overzicht van de publicaties over Poch.

‘Minister, OM en commissie-Poch zien het verkeerd’

Nederland was op geen enkele manier verplicht om Argentinië te helpen aan de reisgegevens van Julio Poch, zodat hij in Spanje kon worden gearresteerd. Minister Grapperhaus, het Openbaar Ministerie en de onderzoekscommissie-Machielse zien al jaren een cruciaal detail over het hoofd. Lees hier verder.

‘Kringen rond het Koninklijk Huis probeerden te interveniëren in zaak-Poch’

Kringen rond het Koninklijk Huis hebben mogelijk getracht te interveniëren in het politieonderzoek naar de toenmalige Transavia-piloot Julio Poch. Een medewerker van het Kabinet van de Koningin belde met een vertegenwoordiger van Eurojust om te laten weten dat een onderzoek naar Poch ‘pijnlijk is voor Máxima’.