Standplaats School Voor Persoonlijk Onderwijs

De strijd om kleine klassen

Kleine groepen leerlingen, veel persoonlijke aandacht en meer rust in de klas, dat wil iedere school wel. De miljarden die het Rijk beschikbaar stelde om leerachterstanden als gevolg van de coronapandemie weg te werken, gebruiken veel middelbare scholen dan ook gretig om klassen te verkleinen. Maar er is één schoolbestuur dat gelooft dat het moet kunnen om de klassen klein en onderwijstijd ruim te houden, zónder extra overheidsgeld.

Bij de Stichting voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO) doen ze het net even anders. De Inspectie van het Onderwijs is kritisch en beoordeelde drie van de acht SvPO-scholen als ‘zeer zwak’. Een rapportcijfer dat uiteindelijk kan leiden tot een korting op de financiering. Toch houdt het schoolbestuur, onder leiding van oprichter Misha van Denderen, vol.

In Argos hoort u hoe – en waarom. 'Dan ontstaat ook wel de drive om te bewijzen dat het wél kan.'

Zaterdag 13 november, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Misha van Denderen

Mede-oprichter van SvPO

Suzan Polet

Mede-oprichter van SvPO

Maryse Knook

Bestuurder-directeur van Open Schoolgemeenschap Bijlmer (OSB) in Amsterdam

achtergrondverhalen

Medialogica in de klas

Onder leiding van de experts van HUMAN en Beeld en Geluid ontrafelen middelbare scholieren en studenten de mechanismen die schuilgaan achter de werking van grote gebeurtenissen in de media.

Ben je nu docent en wil je zelf met je klas aan de slag met Medialogica? Dan vind je hier een aantal bewerkingen van Medialogica-afleveringen met daarbij lesmateriaal met kijkvragen en verdiepende opdrachten.

Klassen (HUMAN)

Ook bij de collega's van HUMAN werd de vraag gesteld of de school het verschil kan maken. Filmmakers Sarah Sylbing en Esther Gould maakte een ontroerende documentaireserie over de strijd voor gelijke kansen in het onderwijs. Bekijk hier de trailer.