Op de kerncentrale in het Gelderse Dodewaard daalt al decennia lang het stof neer, in afwachting van de sloophamers. Nadat de centrale in 1997 stil kwam te liggen, werd ervoor gekozen om de centrale pas in 2045 te slopen omdat het dan goedkoper zou zijn. Genoeg tijd dus om een goed sloopplan op te stellen. Toch ligt hier juist het probleem: volgens een uitspraak van de Raad van State van vorige week zet eigenaar Gemeenschappelijke Kernenergie Centrale Nederland (GKN) te weinig geld opzij voor de sloop in 2045. Ook lijken de sloopkosten hoger uit te gaan vallen dan de eigenaren verwachtten. Hierdoor loopt de Nederlandse belastingbetaler het risico om vele miljoenen bij te moeten leggen.
Wat is er allemaal aan de hand? En hoe nu verder? Te gast in de studio zijn Daniël Meijers, onderzoeker bij Stichting Laka – een onderzoekscentrum dat zich al decennia actief mengt in het debat rondom kernenergie in Nederland. Ook spreken we met klimaatdeskundige Sible Schöne, die gedurende zijn carrière onder andere namens het Wereldnatuurfonds en Milieudefensie de ontwikkelingen rondom klimaat en energie nauwlettend heeft gevolgd.
De slepende sloopkwestie van de kerncentrale in Dodewaard
De slepende sloopkwestie van de kerncentrale in Dodewaard
Kernenergie komt weer in het vizier om de klimaatdoelen te kunnen halen. De partijen die over een nieuw kabinet onderhandelen zouden zelfs concreet praten over nieuwe kerncentrales in Nederland. Ondertussen staat in het Gelderse Dodewaard een kerncentrale al decennialang stof te verzamelen, in afwachting om ontmanteld te worden.
Abonneer je op Argos-podcast
De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.
sprekers
Daniël Meijers
Onderzoeker bij Stichting Laka
Sible Schöne
Klimaatdeskundige, werkte onder andere voor het Wereldnatuurfonds en Milieudefensie
achtergrondverhalen
Problemen met radioactief afval Petten groter dan gedacht (2016)
De problemen met het radioactieve afval in Petten bleken groter dan gedacht. Dit zei D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven, die inzage had in een geheim rapport van de commissie Turkenburg, in De Sportzomer op NPO Radio 1. In dezelfde uitzending is bekend gemaakt dat ECN-directeur Paul Korting opstapt.
Oud-directeur ECN trekt aan de bel bij nucleaire waakhond (2016)
'De opslag van alfastralend hoogradioactief afval bij NRG is onveilig en tegen de wet.'
Dat schreef oud-directeur van ECN in Petten, Frans Saris, in een bezwaarschrift dat hij persoonlijk overhandigde aan Marco Brugmans, lid van de directie van ANVS, de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming. Dat bezwaarschrift was in het bezit van Argos.