Argos

Dood door schuld?

De nabestaanden van Henry Hoving en Kevin Roggeveld, twee militairen die in 2016 in Mali om het leven kwamen door een voortijdig ontplofte mortiergranaat, strijden al jaren voor onderzoek naar de schuldvraag.

Dat minister Hennis van Defensie in 2017 politieke verantwoordelijkheid nam, is voor hen niet voldoende. De nabestaanden willen dat schuldigen zich voor de rechter verantwoorden. Ze hopen dat dit helpt om belangrijke vragen te beantwoorden en herhaling van fouten te voorkomen. 
 
Argos kreeg inzage in feitenonderzoek van de marechaussee. Daaruit blijkt dat het ministerie systematisch regelgeving negeerde - ook in andere gevallen dan het fatale mortier ongeluk. Toch is er nooit strafrechtelijk onderzoek ingesteld. Is dat onwil of onmacht?

 

Zaterdag 4 september, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Jeroen Recourt

Eerste Kamerlid van de PvdA en oud-rechter

Michael Ruperti

Advocaat van de nabestaanden

Theo de Roos

Emeritus hoogleraar strafrecht en voormalig raadsheer van het gerechtshof Den Bosch

achtergrondverhalen

Tweede Kamer: Staat moet strafrechtelijk vervolgd kunnen worden

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de Staat niet langer immuun is voor strafrechtelijke vervolging. ‘Van een overheid die regels opstelt, mag ook worden verwacht dat deze zich zelf aan die regels houdt.’

Hoe Defensie na een mortierongeluk strafrechtelijk buiten schot bleef

Defensie heeft in de aanloop naar het dodelijke mortierongeluk in Mali systematisch regelgeving die de veiligheid van munitie moest waarborgen niet nageleefd. Toch is het handelen van Defensie of ambtenaren nooit strafrechtelijk onderzocht. ‘De overheid kan zeggen: bij mij kan je niet terecht’.

over dit dossier

De veiligheid bij Defensie