Argos

De wereld achter CO2-neutrale houtsnippers

Hoe duurzaam is het hout uit de Baltische bossen?

We halen hout uit Estland voor een beter klimaat. Schepen vol met houtige biomassa, in de vorm van fijngeperst hout die pellets worden genoemd, arriveren in Nederlandse havens om vervolgens te worden verbrand in kolencentrales. En dat doen we netjes, volgens de Nederlandse regering, want wij hebben strenge duurzaamheidseisen. Maar wat gebeurt er werkelijk in de Baltische bossen?

We stuitten op een ingewikkeld web van eisen, wetten, kaders, certificering en verificatie. Betrokken partijen verwezen ons gauw door naar een ander. Dus reisden we naar Estland, om zelf een blik te werpen op de wereld achter CO2-neutrale houtsnippers.

We zagen natuurgebieden die in rap tempo kaalgekapt worden, bezochten lokale bewoners die steeds vaker in opstand komen en spraken met Estse politici, bosbouwers en pelletproducenten die volhouden dat alles volgens de regels gaat. Argos, over de ondoorgrondelijke wereld van duurzaam hout.

Abonneer je op de Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Siim Kuresoo

werkt voor het Estonian Fund for Nature, een milieuorganisatie die zich inzet voor het behoud van bossen en biodiversiteit.

Andres Olesk

is CEO van Valgu Puu, een dochteronderneming van de Estse pelletgigant Graanul Invest.

Marku Lamp

is de secretaris-generaal bij het Estse Ministerie van Milieu.

Ivar Raig

is een gepensioneerde hoogleraar en oprichter van een Estse burgerbeweging die protesteert tegen de kap van lokale bossen.

Hilde Stroot

is hoofd biodiversiteit bij Greenpeace, dat in 2013 met ruim 40 organisaties het zogenaamde Energieakkoord sloot met de overheid.

Gert-Jan Nabuurs

is hoogleraar Europese bossen aan de Universiteit Wageningen.

achtergrondverhalen

Money to burn

Onderzoek naar internationale industrieën vraagt om een internationale journalistieke benadering. Money to Burn is een samenwerkingsverband tussen Europese nieuwsredacties op het gebied van duurzaamheid.

Gezamenlijk brachten we de afgelopen maanden de handel in houtige biomassa in kaart. Van de bossen in producerende landen als Estland tot de kolencentrales in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Met als centrale vraag: stimuleren Europese duurzaamheidssubsidies ontbossing in Estland?

 

Achter het verhaal

Voor de reportage reizen we met een internationaal team af naar Estland. In deze video geven we een kijkje achter de schermen over hoe ons team samenwerkte en vertellen we waarom we dit onderwerp in een internationaal team hebben onderzocht.

De zaken van de 'pelletkoning' lopen gesmeerd

Onze Estse partners Äripäev en de Etse nationale omroep ERR beten de spits van het onderzoek af met eerste publicaties over de grootste houtpelletproducent in Europa. In Estland, een klein Baltisch land met 1,3 miljoen inwoners en een buitenmaatse techsector, waren IT start-ups lange tijd de succesvolste exporteurs. Maar een traditionelere industrie heeft zich tussen deze start-ups ontpopt: Graanul Invest, een houtpelletproducent die zijn grootste aandeelhouder Raul Kirjanen tot een van de rijkste mensen van Estland heeft gemaakt.