Tegelijkertijd laat recent onderzoek van RadboudUMC en het ErasmusMC zien dat de mentale gezondheid van verpleegkundigen achteruit holt. Maar liefst 4 op de 10 IC-verpleegkundigen kampt met ernstige psychische klachten: angst, depressie en zelfs posstraumatische stress.
In deze aflevering van Argos duiken we dieper in de oorzaken. Zo volgen we IC-verpleegkundigen Marijn Vriends en Simone Kok. Door de aanhoudende werkdruk in het ziekenhuis worden ze geconfronteerd met situaties die indruisen tegen hun morele overtuigingen of beroepscodes.
Als Kok een sterfgeval meemaakt dat voor haar traumatisch is, kan ze niet meer op de corona-afdeling van de IC werken. Wanneer ze ze voor het eerst weer een isolatiejas aantrekt, gaat ze trillen en valt ze bijna flauw: ‘Dat was het moment dat ik dacht: wat is dit? En toen kwamen we erachter dat ik PTSS heb.’ Ook collega IC-verpleegkundige Vriends wordt het op een dag te veel: de routines die hij al jarenlang uitvoert als IC-verpleegkundige, glippen ineens door zijn handen: ‘Ik keek naar de beademingsapparatuur, en wist het gewoon even niet meer’. Na vijf weken thuiszitten, is hij weer in staat om te werken. Toch blijft het wringen dat hij door de hoge werkdruk moet afwijken van de zorgstandaard die hij normaal kan leveren: ‘Voor mij is dat code zwart’.
Wat voor gevolgen heeft de werkdruk op de kwaliteit van de zorg? En wie coördineert eigenlijk de instroom van nieuwe IC-verpleegkundigen om het huidige personeel te ontlasten?