Windenergie is big business. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 tenminste 35 terawattuur duurzame elektriciteit op land (wind én zon) geproduceerd moet worden. De Nederlandse overheid investeert daarom fors in de aanleg van nieuwe windparken.
Vooral in Groningen en Drenthe verrezen de afgelopen jaren zwaar gesubsidieerde megaturbines. Winnaars zijn de investeerders in deze parken. Verliezers zijn omwonenden, die rekening moeten houden met een waardedaling van hun huizen en verstoring van hun leefomgeving onder meer door geluidsoverlast.
Hoe verloopt de besluitvorming rond de aanleg van nieuwe parken? Wat zijn de gevolgen voor de volksgezondheid en is de strijd om compensatie wel een gelijke strijd? Argos onderzoekt de duurzame energietransitie.
Heb je een tip?
Kun je bijdragen aan de voortgang van dit onderzoek, vanuit je vakgebied, of heb je een tip. Deel het met de redactie.
Alle verhalen
De exploitanten van de windparken N33 in Groningen en DMOM in Drenthe hebben tot november vorig jaar ruim 730.000 euro aan zogeheten ‘planschade’ uitbetaald aan gedupeerde omwonenden. Dat blijkt uit cijfers die Argos opvroeg bij de RVO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Lees verder →