De namen van de Griekse Patras-universiteit, Farsalinos en Poulas, zijn ook terug te vinden in een brief die de deugden van tobacco harm reduction bepleit bij Nederlandse beleidsmakers.
Op 4 maart 2019 ontving de Tweede Kamercommissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een brief van 36 internationale wetenschappers, universitair docenten en consultants. Aanleiding vormde het debat dat vier maanden later gepland stond over het Nationaal Preventieakkoord. Het plan waarmee staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) roken, overgewicht en alcoholgebruik fors wil terugdringen. In de brief breken de ondertekenaars een lans voor tobacco harm reduction en pleiten voor het terugdraaien van in het akkoord afgesproken maatregelen tegen alternatieve tabaksproducten zoals het aanstaand reclame- en uitstalverbod.
Ook de namen van de Patras-onderzoekers staan onder de brief. Een jaar eerder hebben ze, samen met 72 ‘specialisten in nicotine-wetenschap’, een vergelijkbaar schrijven naar de Wereldgezondheidsorganisatie gestuurd. Zo loopt er een kruimelspoor aan brieven terug tot 2011, gericht aan de Europese Commissie, de Wereldgezondheidsorganisatie en nationale overheden, steeds getimed met mogelijke regulering van nieuwe tabaksproducten. Farsalinos is vanaf het begin deel van de kleine, hyperactieve vaste kern van auteurs en ondertekenaars, die naast wetenschappers ook wordt gevormd door consultants en harm reduction activisten.
Aanvankelijk bepleitten de auteurs in die brieven de mogelijke positieve rol van de e-sigaret bij stoppen-met-roken. Later, toen de grote tabaksfabrikanten de markt betraden met nieuwe producten als de IQOS en Glo, verbreedden ze de focus naar non-combustible (niet-brandende, en rookloze, red.) producten als route naar een minder rookvrije samenleving.
Inspectie van de metadata van de betreffende brieven laat zien dat meerdere zijn geschreven door één persoon, Clive Bates. Dit oud-lid van Greenpeace en van de Britse anti-tabaksorganisatie Action on Smoking and Health (ASH) noemt zich 'zelfstandig consultant' maar gedraagt zich als lobbyende harm-reduction-activist. Net als Farsalinos roept hij zijn grote volgersschare van vapers regelmatig op tot gerichte brievenacties richting parlementariërs.
Harm-reduction-critici worden fel aangevallen. In November 2015 eiste Bates samen met Konstantinos Farsalinos per brief dat het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift New England Journal of Medicine (NEJM) een al gepubliceerd artikel zou terugtrekken – een paardenmiddel dat normaliter alleen voor bijvoorbeeld plagiaat wordt ingezet. De betreffende studie toonde voor het eerst aan dat e-sigaretten tien tot vijftien keer zoveel van een kankerverwekkende stof uitstoten dan gewone sigaretten. Het blad honoreerde de eis niet, maar publiceerde die - samen met de ondersteunende brief met handtekeningen van veertig ‘academici en experts - die Farsalinos en Bates hadden aangeleverd. Die telde ook klimaatsceptici, leden van libertarische denktanks en consultants met openlijke banden met de e-sigaretten- en tabaksindustrie.
Bates zegt in een reactie geen banden te hebben met de ‘tabaks-, e-sigaretten- of farmaceutische industrie. Zijn bijdragen aan het harm reduction debat financiert hij deels uit 'non-conflicterende filantropische bijdragen'.