De manier waarop het bedrijf werkt heeft Argos tijdens een bezoek aan bos dat in handen van dochterbedrijf Valga Puu is, met eigen ogen gezien. De drie belangrijkste overtredingen waar het nieuwe SOMO-rapport dieper op in gaat - kappen op turfgrond, kappen rondom waterstromen, en kappen in beschermde gebieden – we zagen het allemaal.
Ook spraken we lokale bewoners, die zich ernstige zorgen maakten over hun bos, dat ze steeds sneller zien verdwijnen. 'Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik zaagmachines hoor,' sprak Kalev Järvik, die al tien jaar in in Haanja Nature Park woont, waar Graanul Invest en Valga Puu bos bezitten. Een andere vrouw, die uit angst voor Graanul Invest anoniem met ons sprak, was bezig met een rechtszaak, omdat het bedrijf consequent kapte naast de beekjes rondom haar huis. En toen wij een medewerker van Valga Puu wezen op de bomen die overduidelijk op turfgrond gekapt werden, sprak hij van ‘een ongelukje’.
Energie Nederland publiceerde een reactie op hun website. Zij geven aan verbaasd te zijn dat het vertrek van de milieuorganisaties niet in eerdere overleggen is aangekondigd. Ook stellen zij dat ze ervan uitgaan dat Nederlandse energiebedrijven de biomassa waarover in het rapport gesproken wordt niet gebruiken omdat zij alleen biomassa gebruiken die aan de duurzaamheidscriteria voldoen. Dat is opvallend, want het rapport en ons eerdere eigen onderzoek toont juist aan dat Graanul Invest wel degelijk pellets produceert die niet voldoen aan de Nederlandse duurzaamheidseisen. Al het hout dat Graanul Invest produceert komt namelijk op dezelfde hoop terecht, wat het onmogelijk maakt om vast te stellen of het hout dat Nederland importeert aan de duurzaamheidseisen voldoet. En Nederland is een van hun grootste afnemers, dus hoewel de energiebedrijven hun leveranciers niet bekendmaken omwille van concurrentie, is de kans groot dat ook deze pellets in onze centrales belanden.
Een groot probleem, dat ook onderzoeker Van der Wal aanstipt, is dat veel kwetsbare Estse natuur niet goed in kaart is gebracht. Daardoor biedt regelgeving voor natuurbehoud in de praktijk niet altijd de gewenste bescherming. Bedrijven zoals Graanul Invest kunnen daardoor op een schadelijke maar legale manier doorwerken. De Europese Commissie heeft onlangs ook zijn zorgen geuit over problematische houtkap in natuurgebieden, en het land opgedragen daar scherper toe te zien.
De cases in het SOMO-rapport gaan over bos dat in handen van Graanul Invest zelf is, evenals bos dat in handen is van het Estse staatsbosbeheer, het State Forest Management Centre. Die laatste verkoopt hout aan bedrijven, bijvoorbeeld voor pellets, en verdient daarmee goed geld. In 2019 maakten ze maar liefst 43,2 miljoen euro aan winst, en stond daar mee in de top 10 meest lucratieve bedrijven van Estland.
Die lucratieve business is tegen het zere been van sommige Estse bewoners, merkten wij tijdens ons bezoek aan Estland. In Saku, net buiten Talinn, kwamen we in contact met Ivar en Ulle, die samen met andere dorpsbewoners protesteerden tegen de - in hun ogen excessieve - bomenkap door het staatsbedrijf. 'Deze bomen worden gekapt voor pellets, en de op een na grootste importeur van die pellets is Nederland. Ze noemen het duurzame ontwikkeling en hernieuwbare energie. Zij geven er subsidies voor terwijl wij eronder lijden,' sprak een emotionele Ivar ons toe.