Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol wil de Tweede Kamer niet vertellen of de overheid signalen heeft gemist over een Iraans moordplan tegen de in 2017 geliquideerde activist Ahmad Mola Nissi. Zijn familie reageert teleurgesteld. ‘Het is alsof het niet om een mensenleven gaat.’

VVD-Tweede Kamerleden hadden opheldering gevraagd na berichtgeving van Argos. Een Iraanse asielzoeker bleek al voor de liquidatie van politiek activist Ahmad Mola Nissi te hebben gesproken over een moordplan door de geheime dienst van Iran. De man deed zijn verhaal bij immigratiedienst IND en naar eigen zeggen bij inlichtingendienst AIVD.

‘Zoals u weet doe ik over individuele zaken geen mededelingen’, antwoordt staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) op Kamervragen van de VVD-Kamerleden Ulysse Ellian, Ruben Brekelmans en Dennis Wiersma. Zij vroegen of het klopt dat de asielzoeker de IND had ingelicht en wat er met die informatie is gedaan. Over de contacten die de asielzoeker met de AIVD zou hebben gehad schrijft Broekers-Knol: ‘Er worden in het openbaar geen mededelingen gedaan over de werkwijze van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.’

Nissi, een 52-jarige vader van vijf kinderen, stierf op straat bij zijn huis in de Haagse wijk Bezuidenhout nadat hij van dichtbij was neergeschoten. De moord is niet opgelost, maar volgens Nederland heeft Iran opdracht gegeven voor de liquidatie. Nissi was medeoprichter van de Iraans-Arabische onafhankelijkheidsbeweging ASMLA (Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz). De groepering is actief in de Iraanse regio Khuzestan en ziet het Iraanse regime als onderdrukker van de Arabische minderheid. Volgens de Iraanse autoriteiten is ASMLA een terroristische organisatie die achter aanslagen zit.

Mensenleven

De familie van Nissi tast door het zwijgen van de overheid in het duister. Zij willen antwoord op de vraag wat er met de informatie van de asielzoeker is gedaan en waarom er geen actie is ondernomen om Nissi te beschermen. Ook willen zij, mede vanwege hun eigen veiligheid, weten op basis waarvan de Nederlandse regering stelt dat Iran achter de moord zit. Na de moord moesten familieleden halsoverkop onderduiken. Hun advocaat Barbara van Straaten deed in EenVandaag een dringend beroep op Kamerleden om het kabinet te bevragen over de kwestie: ‘De onderste steen in dit dossier moet bovenkomen’.

Van Straaten noemt het dan ook teleurstellend dat staatssecretaris Broekers-Knol geen antwoorden wil geven. ‘Het is alsof het niet om een mensenleven gaat. De staatssecretaris vervalt in standaard antwoorden, maar dit is geen standaard zaak. Dat vind ik kwalijk’. Eerder weigerde minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) een gesprek met de nabestaanden, aldus Van Straaten. Inmiddels heeft zij de Nederlandse overheid aansprakelijk gesteld. ‘Vooral om boven tafel te krijgen: wat is er gebeurd en wat wist de Staat nou?’

Getuige

Uit onderzoek van Argos en de Deense omroep DR bleek dat een voorheen onbekende getuige al voor de moord heeft verteld dat Iran Nissi uit de weg wilde ruimen. Deze Iraniër M. was naar eigen zeggen als asielzoeker door de Iraanse inlichtingendienst naar Nederland gestuurd met als opdracht de liquidatie van Nissi voor te bereiden en uit te voeren. 

M. vertelde de IND na zijn aankomst in Nederland in 2016 over de Iraanse intenties en zijn rol daarin. Later, nog steeds geruime tijd voor de moord, sprak hij naar eigen zeggen ook met inlichtingendienst AIVD. M. zou bovendien enkele dagen voor de liquidatie van Nissi in november 2017 opnieuw contact hebben opgenomen met de AIVD omdat hij geloofde dat de moord ophanden was. M. zegt dat hem kort daarvoor door de Iraanse inlichtingendienst was gevraagd de in- en uitgangen van de woning van Nissi te fotograferen.

bekijk ook