De spionagecampagne tegen Iraanse activisten bleek eind vorig jaar uit onderzoek door Argos en cyberveiligheidsexpert Rickey Gevers. Inmiddels is door nieuw onderzoek meer duidelijk over de omvang en de structuur van de operatie. Alles wijst erop dat een belangrijke command and control-server - waarmee geavanceerde spionagesoftware wordt aangestuurd - in Nederland staat en dat sprake is van een groot aantal slachtoffers over de hele wereld.
Gevers was namens antivirusbedrijf Bitdefender ook betrokken bij het nieuwe onderzoek. ‘Het lijkt een belangrijk voorportaal te zijn van een hele grote internationale spionage-operatie’, aldus Gevers. We zien op welke mensen dit is gericht. We zien hoe het is opgezet en dat dit al drie jaar lang draait. We zien zodra wij ingrijpen dat de personen achter de knoppen direct wakker worden en maatregelen nemen. Binnen minuten. Dus we weten dat dit voor hen ook een hele belangrijke operatie is.’
De digitale spionage speelt tegen de achtergrond van Iran’s wereldwijde jacht op tegenstanders en stelselmatige pogingen om verregaand informatie over deze mensen en groepen te verzamelen. In Nederland gaat het bijvoorbeeld om ASMLA, de Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz. Medeoprichter Ahmad Mola Nissi werd in 2017 in Den Haag geliquideerd en de beweging was in Nederland doelwit van Iraanse spionnen. Een aantal van de huidige leiders van de Arabisch-Iraanse onafhankelijkheidsbeweging wordt in Nederland en Denemarken verdacht van betrokkenheid bij terrorisme in Iran.