De man die ervan werd verdacht het pistool te hebben geleverd waarmee Volkert van der G. in 2002 de moord op Pim Fortuyn pleegde, zegt in de maanden na de aanslag twee keer bezoek te hebben gehad van geheim agenten. ‘Die kwamen voor Stanley Hillis.'

‘Het ging van: mogen we even binnenkomen? Ik zeg dan niet nee, want ik wil geen trammelant aan de deur. Mijn buren weten nergens van. Dus ik zeg: nou, kom maar binnen, wat willen jullie? Maar ik vond dat wel weer shockerend. Het is twee keer gebeurd: de eerste keer een man en een vrouw, daarna twee mannen.’ Dit zegt Paul Molhoek, de hoofdpersoon in de Argos-podcast Vriend van Volkert

Voortdurend in de gaten gehouden

Molhoek zegt in Vriend van Volkert vanwege zijn vriendschap met Hillis voortdurend in de gaten te zijn gehouden door inlichtingendiensten. Feit is dat Molhoek met Hillis in de jaren tachtig terechtstond voor een gewapende bankoverval. Medio jaren negentig had de toenmalige Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) Molhoek al op de radar vanwege mogelijke betrokkenheid of bemiddeling bij de handel in wapens en explosieven. Door dit laatste feit kwam hij in 2002, na zijn tijd bij Volkert van der G. in Wageningen, in beeld als mogelijke leverancier van het wapen waarmee Volkert politicus Fortuyn doodschoot.

Welke inlichtingendienst bij hem aan de deur stond, zegt Molhoek zich niet te kunnen herinneren. In elk geval zouden de inlichtingenmensen hem om informatie hebben gevraagd over de beruchte misdadiger Hillis. ‘Dat heb ik natuurlijk afgehouden.’ Hillis behoorde in de periode rond 2002 samen met Mink Kok tot de top van de Nederlandse onderwereld.

De AIVD heeft in een reactie laten weten niet in te gaan op de vraag of Paul Molhoek subject of informant was van de dienst. Ook over beweringen die door anderen zijn gedaan, doet de AIVD geen uitspraken. ‘Om de veiligheid van Nederland te kunnen beschermen, kunnen we geen inzicht geven in onze werkwijze en ons precieze kennisniveau.’ 

In aflevering 5 van Vriend van Volkert vertelt een naast familielid van Molhoek dat hij de gevangenisbewaarder van Volkert van der G. was. En één van de toenmalige leidinggevenden van het politieonderzoek naar de moord op Fortuyn ontvouwt een gedetailleerde theorie over de mogelijke rol van de inlichtingendienst in de zaak. 

Eerste publiekelijke reactie

In de podcast blikt Molhoek voor het eerst publiekelijk terug op zijn jaren in het kantoorpand van Volkert van der G. en zijn arrestatie in de zaak-Fortuyn. Hij noemt Volkert ‘een fijne man’ met wie hij samen dineerde en schaak speelde. Ook zegt hij waardering te hebben voor de juridische acties die Volkert met zijn Vereniging Milieu Offensief (VMO) voerde tegen de ammoniakuitstoot op veehouderijen.

Maar hij ontkent elke betrokkenheid bij het leveren van Volkerts moordwapen, evenals de suggestie van diverse politiebronnen dat hij informant zou zijn van een inlichtingendienst. ‘Dat is tegen mijn principes’, zegt hij over het delen van informatie met opsporingsdiensten. Dat hij in het kantoorpand van Volkert kwam te wonen, en later schuin tegenover Hofstadgroep-verdachte Jermaine W., noemt Molhoek puur toeval.

Afleveringen 4 en 5 van de podcast Vriend van Volkert zijn zaterdag 29 juni te beluisteren via argosonderzoekt.nl, de NPO Luister-app en vrijwel elke andere podcast-app.