Slachtoffers van het Syrische gevangenissysteem zit nog iets anders dwars. Het is voor hen moeilijk te verkroppen dat de nadruk lijkt te liggen op het berechten van leden van de Islamitische Staat (IS). Terwijl het Assad-regime verantwoordelijk is voor bijna 90 procent van alle burgerdoden, en meer dan 98 procent van alle dood door foltering.
Nederland heeft inmiddels 4 rechtszaken voor internationale misdrijven gevoerd rondom Islamitische Staat. Dit voorjaar stonden 12 Nederlandse uitreizigers terecht voor onder andere hun lidmaatschap van Islamitische Staat - een terroristische organisatie.
“Op het moment dat ik een stukje informatie heb over lidmaatschap van IS, dan zie ik het hele OM achter dat stukje informatie aanrennen. Maar als wij 100 stukjes informatie aanleveren over één van de daders van Assad, gebeurt er niks”, zegt HajSaleh bitter.
Blom begrijpt die frustratie. Maar er zijn ook misverstanden. “Wij kunnen alleen iemand aanklagen die de wet heeft overtreden. Wij zijn niet een gedachtepolitie. Je mag in Nederland zeggen, hoe pijnlijk dat ook zal zijn voor slachtoffers, dat je een aanhanger bent van Assad. Je mag alleen geen terrorisme steunen en je mag ook geen oorlogsmisdrijven begaan”, zegt ze. “Dus we kijken heel goed. Heeft iemand zich nou daadwerkelijk schuldig gemaakt aan strafbare feiten?”
Die nuance moet hij keer op keer uitleggen, zegt Diab Serrih, voorzitter van de Association of Detainees and the Missing of Sednaya Prison. Hij geeft workshops om Syriërs uit te leggen wat het verschil is tussen crimineel gedrag en niet strafbare feiten. “Dat iemand gewapend was, wil nog niet zeggen dat ze oorlogsmisdaden hebben gepleegd”, zegt hij. “En vaak denken mensen dat ze iemand te pakken hebben maar was het gewoon een soldaat. Iedereen in Syrië moet in dienst.”
Bovendien hebben niet alle tipgevers zuivere motieven. “Je moet niet vergeten, Syrië is een land in burgeroorlog. Allerlei mensen hebben een persoonlijke rekening te vereffenen met andere mensen. Dus als er iemand is die ik persoonlijk niet aardig vind, kan het ook zijn dat ik hem aangeef bij de politie en zeg dat die man misdaden heeft gepleegd”, zegt hoogleraar Üngör.
Dat zegt ook Mohammed. Hij wordt door een landgenoot verdacht van oorlogsmisdaden. Hij zou in Syrië mensen hebben vermoord. Tenminste, dat beweert de tipgever. Als bewijs verwijst hij naar een Facebookaccount met foto’s van de man in verschillende militaire uniformen, waaronder een van Quwat al-Ridha, een Sjiitische militie. Mohammed woont inmiddels in Rotterdam. Hij is vorige zomer getrouwd. Aan de telefoon geeft hij toe dat het account dat de tipgever heeft gevonden van hem is, maar zegt hij de kleren te hebben geleend. De foto’s werden genomen ‘voor de leuk’. Hij heeft problemen met een andere Syriër en verdenkt hem ervan de melding te hebben gedaan. De politie heeft hem nooit benaderd.
Dit soort lastige zaken vergen heel veel onderzoek. Het OM zegt pas informatie over een zaak naar buiten te kunnen brengen op het moment dat een verdachte is gearresteerd. Daarom horen getuigen vaak lang niks, hoewel het OM nu wel probeert te laten weten dat ze met een zaak bezig zijn.
René is nog altijd boos dat zijn dader vrij rondloopt. “Als ik hem nog een keer zou zien, zou ik hem proberen te vangen. Ik wil niet dat de daders hier gewoon kunnen leven”, vertelt hij geëmotioneerd in zijn flat. Overal hangen Nederlandse souvenirs: Delfts blauwe windmolens, een foto van koningin Maxima. Hij is trots op zijn nieuwe thuis. De verschrikkingen van zijn tijd in Syrië probeert hij achter zich te laten. Het zou hem wel helpen als zijn daders zich zouden moeten verantwoorden voor zijn wandaden. “Ik ben een getuige, ik wil graag bewijs leveren. Ik weet geen namen, maar wel nog hun gezicht, hoe ze eruitzien. En hoe ze ruiken”, zegt hij. “Ik wil graag gerechtigheid.”
De hele naam van René is bekend bij de redactie, net als die van Mohammed. De anonieme dader uit dit verhaal staat in de getuigenissenbank van Uğur Üngör van het Niod.
Deze publicatie is tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (www.fondsbjp.nl).