Naast de dubbele functies geven sommige gemeentelijke toezichthouders ook aan dat ze hun werk niet onafhankelijk kunnen uitvoeren. Ze worden onder een tussenpersoon geplaatst, waaraan ze al hun werk moeten rapporteren. Staat er iets kritisch over de omgang met persoonsgegevens in een rapport over de gemeente? Dan moet die informatie eruit worden gehaald, voordat het wordt doorgegeven aan het bestuur. Dergelijke censuur is bij wet verboden. Volgens de AVG mogen gemeentelijke toezichthouders alleen direct bij de hoogste leidinggevenden hun rapport of advies uitbrengen.
Dat blijkt allerminst het geval. Zo geeft twintig procent van de toezichthouders aan zelfs actief te worden tegengewerkt. Een greep uit de reacties: “Ik trek het niet meer, ik wil stoppen met mijn baan” of “telkens ga je een stap vooruit, en dan weer twee achteruit. Dat heeft zeker voor slapeloze nachten gezorgd.”
Een duidelijk geëmotioneerde toezichthouder beschrijft haar pogingen om, nadat de AVG van kracht is, een onafhankelijke plek binnen het ambtenarenapparaat te krijgen. Als zij een adviesrapport schrijft waarin ze zegt dat het privacybeleid specifieker zou moeten zijn over wat wel en niet toegestaan is in de desbetreffende gemeente, krijgt ze van niemand een reactie. Weken verstrijken waarin ze niet wordt uitgenodigd voor vergaderingen. Wanneer ze vraagt naar de status van haar advies, krijgt ze als antwoord: “Oh ja, maar het besluit is al genomen.” Conclusie: het huidige beleid is helder genoeg en heeft geen aanpassingen nodig. De toezichthouder zegt daarover: “Ik wil gewoon direct het hoogste bestuur adviseren en niet telkens eerst alles overleggen met een tussenpersoon.”
Eén keer in de maand komt ze samen met twintig toezichthouders uit andere gemeenten. Ze praten over de problemen binnen hun gemeenten en wisselen ervaringen uit. Daar zijn ook de verhalen bekend van toezichthouders die veel tegenwerking krijgen. Sommigen zijn hierdoor zelfs binnen een jaar opgestapt. De anonieme toezichthouder had van tevoren ingeschat dat de functie pittig zou zijn, maar op zoveel weerstand bij het management had ze zeker niet gerekend. “Ik wacht het nog even af, maar anders stop ik ook.”
De VNG is het ermee eens dat de functie onafhankelijk moet zijn. “Want dan kun je ook onafhankelijk advies geven”, vult Homan aan. “Het bestuur mag daar wel iets van vinden, maar een tussenpersoon mag zo’n advies niet tegenhouden.” Homan erkent dat het lastig is. “Vaak moet je als FG tegen de stroom ingaan.” Daarnaast moet het bestuur weten dat zij eindverantwoordelijk zijn voor privacy, niet alleen de toezichthouder.
Over twee weken publiceert VNG een handreiking waarin de onafhankelijke positie van de toezichthouders extra wordt benadrukt “Een functionaris gegevensbescherming moet altijd vrij en eerlijk advies kunnen geven.”