David is mishandeld door zijn vader en is getuige geweest van huiselijk geweld. Als zijn moeder boos op hem wordt, komt hij tot rust: dat is bekend terrein, dan snapt hij het weer. Als David zichzelf pijn doet, dan is de wereld weer zoals hij hem kent. Hij verdient pijn en krijgt weer grip op de wereld. David weigert te praten over wat hij heeft meegemaakt. Hij is bang dat hij woedend wordt.
“De voornaamste boodschap van dit boek zit ‘m al in de titel. Als een kind iets ergs heeft meegemaakt, maar er zelf niks over zegt, is de verleiding groot om er zelf ook niet over te beginnen.” Slapende honden zijn volgens de auteur van het boek, psycholoog Arianne Struik, niet zo onschuldig als ze eruitzien. Ze ontwikkelde een methode om deze kinderen op een veilige en gestructureerde manier te helpen bij traumaverwerking. “Veel boeken over trauma zijn van die concrete hulpboeken. Dit is wat meer bespiegelend, op meta-niveau.”
De titel van het boek zou je ook kunnen toepassen op de maatschappij: we sussen onszelf in slaap met de gedachte dat kindermisbruik in onze eigen omgeving niet voorkomt. We praten er niet over. “Als het Q-koorts of Corona zou heten zou het Malieveld volstaan. Dan zou het volk massaal in opstand komen. Ik maak mee dat kinderen of hun ouders vertellen dat zij in kleine kring hebben gedeeld dat hun zoontje seksueel is misbruikt, en dat het beste vriendje dan niet meer mag komen spelen. Zolang de maatschappij zo reageert bij seksueel misbruik hebben we nog een lange weg te gaan."
"Met ons boek Dicht bij huis willen Iva en ik de ouders en kinderen die wel praten een steuntje in de rug geven.”