Maak de hot relish
Maal de ui met de pepers in een keukenmachine fijn. Verwarm de suiker en de azijn in een steelpan, voeg eventueel nog 2 eetlepels water toe. Doe het ui-pepermengsel erbij en laat 3 minuten koken, niet langer. Voeg wat zout toe. In een schone pot blijft de relish in de koelkast wel een paar weken goed.
Maak de maistortilla's
Meng het meel met het water en zout tot een zacht kneedbaar deeg. Laat het 30 minuten op het aanrecht staan. Rol ze vervolgens tot bolletjes ter grootte van een kleine golfbal. Pers ze in een tortillapers tot heel dunne tortilla’s. Heeft u geen tortillapers dan kan het ook tussen twee vellen bakpapier met een deegroller.
Verhit een koekenpan of de gietijzeren gladde kant van een grilplaat tot hij goed heet is en draai het vuur dan iets lager zodat de temperatuur gelijk blijft. Bak de tortilla’s aan beiden kanten kort, tot er donkerbruine puntjes op verschijnen. Bewaar ze tot het eten in een schone theedoek die u er omheen vouwt.
Maak de zwarte bonen
Verhit de olie in een pan met zware bodem tot hij lekker heet is. Fruit de uitjes met de komijn- en chilipoeder, voeg de knoflook en de zwarte bonen toe. Bak op hoog vuur al omscheppend en prakkend. De bonen moeten een beetje pureren ook. Breng op smaak met zout en peper en verdun eventueel met een scheutje water als het naar uw smaak te droog is. Serveer met andere lekkere dingen in een verse tortilla.
Maak de gefrituurde avocado
Verhit de olie tot 180 graden.
Meng de bloem met het zout en peper en roer het bier erdoor tot een glad beslag. Haal de avocado’s erdoor en frituur ze direct tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat ze even uitlekken op keukenpapaier en dien ze dan vrijwel direct op in de tortilla.