zo bevrijd je je smartphone van Big Tech volgens Marleen Stikker
Marleen Stikker ziet onze telefoon als het epicentrum van de huidige geopolitieke veldslag, maar ook als het belangrijkste gereedschap om in verzet te komen. In tijden van oorlogsdreiging is een autonome telefoon, die niet hoeft te voldoen aan de belangen van machtige techbedrijven, een essentieel onderdeel van ieders noodpakket.
Het internationale spanningsveld tussen big tech en de politieke macht groeit: Elon Musk doet een overwinningsdans als schaduwpresident van de VS, die op haar beurt druk zet op Europa om niet met wetgeving aan het digitale domein van hun kameraad te komen. Ondertussen beïnvloeden de techgiganten ook Europese landelijke verkiezingen met hun steun aan rechts-radicale partijen die rebelleren tegen gezamenlijke afspraken over het wereldwijde web.
Oprichter en directeur van onderzoeksinstelling Waag, Marleen Stikker, maakt zich zorgen over de toekomst van onze online autonomie als de ontwikkelingen zo door gaan. De gemiddelde Nederlander denkt misschien dat die niks te verbergen heeft voor deze grote bedrijven, maar de potentiële consequenties van alle data die je telefoon over jou verzamelt, zijn niet te overzien.
Wat als bijvoorbeeld de informatie over de laatste menstruatie van vrouwen van belang wordt om te zien of ze een abortus hebben gepleegd, en dat laatste plotseling strafbaar wordt? Om het monopolie op ons digitale bestaan te bestrijden, werkt Stikker met Waag aan Mobifree: een volledig open source, groene software die je data niet rooft.
Op dit moment heb je keuze uit óf Google óf Apple voor de besturingssyteem en appstore van je smartphone. Stikker benadrukt hoe merkwaardig het is dat we deze gedeelde monopolie tot nu toe hebben geaccepteerd.
Mobifree kan niet alleen het nog ontbrekende alternatief bieden maar ook een begin zijn van een nieuwe markt voor ethische technologie gebaseerd op publieke waarden in plaats van het verdienmodel van overheersende internetbedrijven.
Als het aan Marleen Stikker ligt, is het hoog tijd om weer met elkaar te gaan maken en te stoppen met afwachten wat big tech doet. Technologie overkomt ons namelijk niet: dat wordt actief ontwikkeld, en aan dat maakproces kunnen we voorwaarden stellen. Afspraken die ons weerbaarder maken voor de complexe digitale toekomst.