Let op: Deze inhoud kan niet getoond worden omdat deze mogelijk strijdig is met de gekozen cookiesettings.
U kunt dit hier aanpassen door de categorie 'social'
aan te vinken.
Waarom is dit nodig?
Dobrinka Tabakova studeerde bij onder meer Simon Bainbridge en John Adams en Louis Andriessen, maar al op haar veertiende won de componiste een prijs, in een internationale competitie in Wenen. Haar ‘Praise’ werd gezongen in St.Paul’s Cathedral in Londen tijdens de jubileumvieringen van de Engelse koningin Elizabeth. Tegenwoordig worden overal in Europa haar werken gespeeld; CD’s met haar muziek verkopen uitstekend en krijgen steevast lovende kritieken. Alle reden om eens met haar te praten hoe je dat doet en wat het geheim is van de een hedendaags componist die internationaal succesvol is. Dobrinka neemt zelf plaats achter de vleugel om haar muziek te laten horen.
* Dobrinka Tabakova studeerde bij onder meer Simon Bainbridge en John Adams en Louis Andriessen, maar al op haar veertiende won de componiste een prijs, in een internationale competitie in Wenen. Haar ‘Praise’ werd gezongen in St.Paul’s Cathedral in Londen tijdens de jubileumvieringen van de Engelse koningin Elizabeth. Tegenwoordig worden overal in Europa haar werken gespeeld; CD’s met haar muziek verkopen uitstekend en krijgen steevast lovende kritieken. Alle reden om eens met haar te praten hoe je dat doet en wat het geheim is van de een hedendaags componist die internationaal succesvol is. Dobrinka neemt zelf plaats achter de vleugel om haar muziek te laten horen.
* Toen hij een jaar of 10 was, speelde Colin Vallon klassieke muziek op de piano. Een oom maakte hem wegwijs in de blues en jazz, en daarna kwam de jonge Colin op het spoor van Oscar Peterson, maar ook Nirvana en Metallica. Inspiratie haalt Vallon uit muziek van over de hele wereld. Met zijn trio, waarin Patrice Moret de contrabas bespeelt en Julian Sartorius de drums, weet Colin een complexe sound te creëren, die duidelijk afwijkt van het 'traditionele' jazz-pianotrio.
* Het Malinese kwartet Songhoy Blues bracht niet lang geleden zijn tweede album uit: Résistance. Een woord dat in het leven van de vier Malinese musici niet zonder konkrete betekenis is. Bandleider Garba Touré vluchtte met zijn gitaar naar het zuiden van zijn land, naar Bamako, waar hij met zanger Aliou Touré, bassist Oumar Touré en drummer Nathanael Demebele een band formeerde. Songhoy Blues is een van de bands in de documentaire They will have to kill us first, over de Malinese muzikanten en hun strijd op het recht om te zingen en muziek te maken.