In 2014 schreef Jelle Gaemers samen met professor Daalder een vijfdelige boekenserie over deze minister-president, die van 1948 tot 1958 het land regeerde. Met instemming van zijn inmiddels overleden coauteur Hans Daalder verscheen dit jaar een samengebalde biografie. Dit boek is plezierig leesbaar, informatief en brengt ook nog enkele nieuwe feiten die in de eerdere reeks niet bekend waren. De biografie over het leven van Willem Drees is de moeite waard.

Was PvdA-voorman Willem Drees een groot staatsman? Politici uit andere richtingen overtreffen elkaar met loftuitingen. VVD’er Frits Bolkestein plaatst hem zelfs op grote hoogte naast Willem van Oranje en Thorbecke. Maar Gaemers constateert dat de voormalige premier in zijn eigen sociaaldemocratische politieke omgeving aanzienlijker veel minder aanzien had, dan onder politiek 'andersdenkenden’.

Links Nederland heeft Drees de moeizame dekolonisatie van Indonesië nooit echt vergeven. En juist daarover schrijft Gaemers wetenswaardige passages. Indonesië was de splijtzwam die zijn imago geen goed heeft gedaan. Drees raakte verstrikt in dit bloedige conflict want persoonlijk erkende Willem Drees "het onvoorwaardelijke recht op onafhankelijkheid". In een militaire actie tegen de Indonesische nationalisten van Soekarno zag Drees "geen enkel heil".  Maar diezelfde premier Drees wordt gevangene van zijn eigen bevel toen hij opdracht gaf tot een militaire operatie. Met als gevolg: bloedvergieten en een vier jaar lange nachtmerrie voor hem zelf en zijn PvdA.

Drees staat ondanks die gewelddadige oorlog bij de overgrote meerderheid van Nederlanders te boek als een vertrouwenwekkend vaderfiguur. En was het grote voorbeeld voor generaties politici.

De bewerking van de eerdere vijf delen Drees (in een cassette) uit 2014 tot één boek in 2021 is een geslaagde exercitie geworden.

Auteur

Jelle Gaemers

Uitgeverij

Boom uitgevers Amsterdam

Publicatiedatum

April 2021

 

over de redacteur

Leonard Ornstein (Amsterdam, 1955) is een journalist, die bekendheid verwierf als parlementair redacteur van Vrij Nederland en het televisieprogramma Netwerk waarvoor hij onder meer de Russische president Vladimir Poetin interviewde. Hij won de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek (samen met Max van Weezel). Ook was hij vele jaren politiek redacteur van Buitenhof.

  • Frits Bolkestein, portret van een liberale vrijbuiter (1999), Max van Weezel & Leonard Ornstein
  • Paleis Europa: grote denkers over Europa (2007), onder redactie van Leonard Ornstein & Lo Breemer
  • De jonge Fortuyn (2012) (eerste deel van de biografie), Leonard Ornstein
  • Oorlogsgesprekken (2020), De erfenis van bezetting en bevrijding, Leonard Ornstein
  • De polder werkt (2020), Dennie Oude Nijhuis & Leonard Ornstein.