Vanuit Bibliotheek Neude in hartje Utrecht presenteert Lotje IJzermans 'VPRO Boeken'. Iedere week ontvangt ze schrijvers van de beste en meest spraakmakende literaire fictie en non-fictie van het moment. In de eerste afleveringen zijn onder anderen Mariken Heitman, Joris van Casteren, Thomas Heerma van Voss en Joke van Leeuwen te gast.

vpro boeken

Aflevering 1

Mariken Heitman is te gast en praat over haar roman 'De mierenkaravaan'. Daarin beschrijft ze het leven in een omvangrijke groentetuin, waarin alles met elkaar verbonden is: mens, dier en plant. Joris van Casteren vertelt over 'De mensheid zal nog van me horen'. Vijf jaar lang stortte Van Casteren zich op een merkwaardig archief, bestaande uit dagboeken van honderden onbekende Nederlanders. Sommigen van hen blijken (in het geheim) onvoorstelbare dingen mee te maken. 

Aflevering 2

Thomas Heerma van Voss vertelt over zijn roman 'Het archief', het verhaal van de ambitieuze Pierre die als redacteur aan de slag gaat bij een literair tijdschrift, terwijl het aantal abonnees flink keldert. Als zijn vader ziek wordt, kantelt alles. Joke van Leeuwen is te gast vanwege haar historische roman 'Alle tijden zijn onzeker', die zich afspeelt in het Parijs van 1783. Die onzekere tijd met grote verschillen tussen arm en rijk en de opkomst van wetenschappelijke vernieuwingen spiegelt de onze. 

Aflevering 3

Safae el Khannoussi is uitgenodigd vanwege haar debuutroman 'Oroppa': een groep buitenbeentjes raakt betrokken bij het mysterie rondom de verdwijning van de beroemde kunstenares Salomé Abergel. Wie was ze werkelijk en waar is ze gebleven? En Robbert Welagen is te gast. In zijn roman 'Averij' schrijft hij over een man die geconfronteerd wordt met een gevaar van binnenuit, een dreiging met een onzekere afloop. 

Aflevering 4

Stefan Hertmans is te gast naar aanleiding van zijn roman ‘Dius’, waarin hij beschrijft hoe een kunststudent met zijn docent bevriend raakt. Wat hen bindt is hun verlangen om in een andere tijd te leven: de ruimte van de polders, de sublieme schilderkunst, de schoonheid die verloren gaat. En Falun Ellie Koos komt vertellen over ‘Rouwdouwers’, een roman over een jonge vrouw die naar Galicia is vertrokken om daar hout te hakken. Bij elke bijlslag dringt haar broer zich sterker aan haar op. 

Aflevering 5
 
Sacha Bronwasser komt vertellen over haar verhalenbundel ‘De lotgevallen’, waarin ze laat zien hoe de lotsbestemming van de verschillende hoofdpersonen een onverwachte wending krijgt. Telkens is een kunstwerk de aanleiding voor een nieuw verhaal. En ook Wytske Versteeg is te gast. Aanleiding is haar boek ‘Waar’, een persoonlijke zoektocht naar de kunst van het (nog niet) weten, langs de poreuze grenzen tussen waarheid, waarneming en verbeelding. 

Aflevering 6
 
Toine Heijmans schreef eerder romans over de zee en het hooggebergte. Zijn nieuwe roman ‘Buitendijks’ speelt zich af in de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis, en gaat over de macht van de natuur en de onmacht van de mens. Naast Heijmans is ook Roline Redmond te gast. Haar boek ‘De wasvrouw van de Drambrandersgracht’ bevat autobiografische verhalen over een Surinaamse familie die zich vastberaden van de nasleep der slavernij wil ontdoen. 

Aflevering 7 (zondag 20 oktober):

Jolande Withuis is te gast naar aanleiding van ‘Moeder, antimoeder’. In dit boek reconstrueert Withuis het leven van haar moeder en onderzoekt ze wat de opvoeding door deze krachtvrouw betekende voor haarzelf als dochter. En een gesprek met Lara Taveirne over haar roman ‘Wolf’, waarin ze terugkijkt op de woelige maanden van de vermissing van haar broer en de nog woeliger jaren na zijn dood. Ze gaat niet op zoek naar verklaringen, wel naar stipjes licht in de duisternis. 
 
Aflevering 8 - zondag 27 oktober:

Tomas Lieske vertelt over zijn roman ‘Wij van de Ripetta’, waarin hij een onwaarschijnlijke maar niet onmogelijke ontmoeting laat plaatsvinden tussen Caravaggio (1571-1610) en Shakespeare (1564-1616).  En een gesprek met Willemijn Tillmans over haar debuutroman ‘Wonderkind’. Daarin zal Mia Compré het verhaal van haar jeugd opnieuw moeten vertellen. Want in het Brabantse Geldrop zal ze het antwoord vinden op de vraag wie er schuldiger was: zij, of haar vader. 

vorig seizoen

Aflevering 1 

Murat Isik vertelt over zijn nieuwe roman ‘In de mist van Golden Gate Park’, een epische vertelling over de zoektocht naar vrijheid en autonomie, het vinden van een grote liefde, de wording van een schrijver en de onoverkomelijke banden met je familie. Rinske Bouwman is te gast over 'Een soort eelt', haar tragikomische debuutroman over hoe een jonge vrouw zich door het leven worstelt.

Aflevering 2

Lisa Weeda vertelt over haar nieuwe roman ‘Dans dans revolutie’, waarin gedanst moet worden om oorlogsslachtoffers tot leven te wekken, een daad van verzet en medeleven. Ook te gast is Philipp Blom. Met de historische roman 'Dieven van het licht' blaast de historicus, romanschrijver en journalist wervelend leven in de figuren van de Italiaanse renaissance: de mooiste schilderkunst, moord, de inquisitie en roomse corruptie.

Aflevering 3

Als voorproefje op de Boekenweek met het thema ‘Bij ons in de familie’ ontvangt Lotje alle leden van de familie Chabot - vader en moeder Bart en Yolanda en de vier zonen Sebastiaan, Maurits, Splinter en Storm. Simone Atangana Bekono maakte eerder naam met de roman ‘Confrontaties’. Nu verschijnt haar tweede dichtbundel ‘Marshmallow’: poëzie die schrijnt - en ondermijnt.

Aflevering 4

Anne Broeksma heeft een toevallige ontmoeting met een schubdier waardoor ze in de ban raakt van het boomdraakje. Al haar tijd en spaargeld gaat naar dit bijzondere diertje. Ze schreef er ‘Een verhaal met schubben’ over. Chris Keulemans onderzoekt waar de grenzen van solidariteit liggen in de wereld van protest. Hij neemt ons mee naar pleinen, demonstraties en verzetsbewegingen in zijn boek ‘Verzet’. 

Aflevering 5 

In ‘Over het zwijgen’ schrijft Roelof ten Napel over een dichteres die al twintig jaar niet heeft gepubliceerd. Ze is een vrouw die onze verhalen – over anderen en onszelf – is gaan wantrouwen, en vraagt zich af of een mens ook zonder kan. Tim Overdiek kwam erachter dat zijn vader tewerkgesteld was in Duitsland in de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van één foto gaat hij op zoek naar zijn vaders verhaal, het verhaal van zoveel mannen van die generatie. Hij schreef het op in ‘Zwijgende vaders’. 

Aflevering 6

Manik Sarkar debuteert met zijn roman ‘Ossenkop’, over een slagerszoon die zo geobsedeerd is met vlees dat hij al het andere uit het oog verliest. Met mensen omgaan kan hij absoluut niet, en dat is wel handig in een dorp... En in het boek ‘Om en nabij’ beschrijft Yolanda Entius de huizen waar ze tot nu toe heeft gewoond. Tussen de verschillende plekken en periodes keert ze telkens terug bij dezelfde vraag: Wat betekent het om ergens thuis te zijn?

Aflevering 7 
 
‘De bewaring’, het romandebuut van Yael van der Wouden, speelt zich af in het naoorlogse Overijssel, waar de spanning tussen twee vrouwen voelbaar is, maar ook tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden. En in ‘Een ander leven’ portretteert Bart Moeyaert zijn moeder, met wie hij drie dagen in Parijs doorbrengt. Ook kijkt hij terug op de jongeman en zoon die hij ooit was. 

Aflevering 8

Lammert Voos beschrijft in ‘Jericho’ heel nauwkeurig waarom en hoe mensen vluchten uit een oorlogsgebied, en de totale onmacht die daarbij komt kijken. Sanne Huysmans portretteert in ‘Iemand moest het doen’ een klein dorp waar roddels, burenruzies, stromend water en internet de dorpelingen van hun stuk brengen.