Het Spoor Terug
Brussel-Den Haag 2
Tweede aflevering van het drieluik 'Brussel-Den Haag' over de Nederlandse gemeenschap in Brussel tijdens het interbellum. Na de Eerste Wereldoorlog was Brussel een goedkope stad om te leven. Nederlandse schrijvers en `Indische couponknippers´ uit Den Haag streken er neer tot de Tweede Wereldoorlog aan hun verblijf in Brussel een eind maakte.
Vraaggesprekken met Karel Nijkerk, zoon van de Nederlandse metaalhandelaar Bob Nijkerk, uitgeefster Angèle Manteau, Lydia Chagall, de dochter van de directeur van het Hollandsch Weekblad en de schrijfster Simone Dubois, oud-secretaresse van het Hollandsch Weekblad. Gespreksonderwerpen zijn: de hechte Nederlands-literaire gemeenschap in Brussel; de inspiratiebron die Brussel vormde voor Nederlandse schrijvers; de verschillende Nederlandse schrijvers die in Brussel woonden, onder wie Jan Greshoff en Arthur van Schendel; de aanstelling van Simone Dubois als secretaresse bij het Hollandsch Weekblad; de overname door Angèle Manteau van een Nederlandse uitgeverij in Brussel, die als gevolg van de vernederlandsing van het Vlaamse onderwijs in de jaren dertig erg succesvol werd; de literaire beweging en het gelijknamige tijdschrift Forum die de schrijvers Menno ter Braak, Jan Greshoff en Eddy du Perron in 1931 in Brussel oprichtten; de positieve invloed van de Nederlandse literaire gemeenschap in Brussel op de Vlaamse schrijvers.
Met citaten uit verschillende werken van de Vlaamse dichter Jan van Nijlen en de schrijvers Eddy du Perron, Menno ter Braak en Jan Greshoff.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief
Samenstelling: Hans Olink