Het Spoor Terug
Brussel-Den Haag 1
Eerste aflevering van het drieluik 'Brussel-Den Haag' over de Nederlandse gemeenschap in Brussel tijdens het interbellum. Na de Eerste Wereldoorlog was Brussel een goedkope stad om te leven. Nederlandse schrijvers en `Indische couponknippers´ uit Den Haag streken er neer tot de Tweede Wereldoorlog aan hun verblijf in Brussel een eind maakte.
Vraaggesprekken met Lou Weeda, een voormalige vertegenwoordiger van een Nederlandse passagiersmaatschappij, Annette Eekman, de dochter van een Nederlandse handelsvertegenwoordiger, Lydia Chagall, dochter van de Nederlandse directeur van het Hollandsche Weekblad, de schrijver Pierre Dubois, uitgeefster Angèle Manteau en Karel Nijkerk, zoon van de Nederlandse metaalhandelaar Bob Nijkerk.
Gespreksonderwerpen zijn: de achtergrond van de Nederlanders die zich na de Eerste Wereldoorlog in Brussel vestigden, onder wie veel gepensioneerde kolonialen uit Nederlands Indië; de comfortabele huisvesting van de Nederlanders in de Hollandse enclave; de Oranjegezindheid van de Hollandse zakenlieden en de kolonialen; de aantrekkingskracht van Brussel op Nederlandse schrijvers; de schrijver Jan Greshoff die met zijn gezin in Brussel woonde; het Hollandse literaire milieu in Brussel.
Met citaten uit de memoires van de schrijver Jan Greshoff en Henriëtte Nijkerk, de echtgenote van de Nederlandse metaalhandelaar Bob Nijkerk.
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief