Bureau Buitenland
In deze uitzending:
President Obama heeft aan het begin van de avond een speech gehouden in het Museum voor de Schone Kunsten in Brussel. Hij sprak krachtig over de onaanvaardbaarheid van het Russische handelen ten opzichte van Oekraine en het belang van de waarden waar in Europa de afgelopen eeuw zo hard voor gevochten is. Een gesprek met Amerika-correspondent Guus Valk.
Twintig jaar na de genocide wordt Rwanda vaak aangehaald als een van de grootste succesverhalen van ‘het hoopvolle continent’ Afrika. Donoren en ondernemers staan in de rij staan om in het land te investeren en dat zien we terug. Maar zorgen deze indrukwekkende groeicijfers ook voor stabiliteit en welvaart, of is het allemaal maar schijn? Daarover een gesprek met Filip Reyntjens, hoogleraar Afrikaans Recht aan de Universiteit van Antwerpen en Seada Nourhussen, Afrika-journaliste bij Trouw. Zij kreeg de gelegenheid een van de zeldzame interviews te hebben met president Paul Kagame die in eigen land zowel geliefd als gevreesd wordt.
En Venezuela, want president Nicolas Maduro zegt een staatsgreep te hebben voorkomen met de arrestatie van drie generaals. Wie het zijn is onbekend en evenmin of ze iets te maken hebben met de protesten in zijn land. Al bijna twee maanden demonstreren studenten massaal tegen de repressie, corruptie, inflatie en schaarste in Venezuela. Maduro heeft van begin af aan gezegd dat de demonstranten aansturen op een staatsgreep, en probeert de onrust met repressie in te dammen. Correspondent Edwin Koopman is net teruggekeerd van de barricades en gaat in op de oorzaken van de onrust.
En we hebben een reportage uit India, want over twee weken beginnen de verkiezingen in de grootste democratie ter wereld. Goede infrastructuur en openbaar vervoer, minder corruptie en economische groei. Dat vinden de Indiërs de belangrijkste thema’s. Narendra Modi, leider van de oppositie partij BJP, is ongekend populair en de regerende Congress partij loopt grote kans – en dat is voor het eerst – de macht kwijt te raken.Modi van de BJP presenteert zijn deelstaat Gujarat als lichtend voorbeeld in de campagne. Gujarat gaat het relatief namelijk voor de wind. Maar aan Modi kleeft ook een vlek, want onder zijn bewind vielen er in 2002 meer dan 1000 doden bij felle anti-moslim rellen. Wat betekent zijn winst straks voor de Moslims in India? Correspondent Devi Boerema reist naar Ahmedabad in Gujarat, met de vraag hoe het de moslims daar de afgelopen jaren is vergaan.
Tot slot ons wekelijkse Euro-bureau. Daarin praten we over het onderwerp: Wat heeft Europa zich met het inlijven van postcommunistische landen en oud-Sovjetlanden op de hals gehaald? Een gesprek met Peter Vermeersch, slavist en politicoloog aan de Katholieke Universiteit Leuven en met SP-Europarlementarier Dennis de Jong.