Het Spoor Terug
Denise de Hart
Portret van Denise de Hart, voormalig ombudsvrouw van Suriname en
kabinetschef van legerleider Bouterse. Na de decembermoorden in 1982 keert ze tegen Bouterse en de afgelopen jaren bemiddelde ze tussen Bouterse en het Junglecommando o.l.v. Ronnie Brunswijk.
Inleidende teksten:
Tekst 1
Denise de Hart is nu 78 jaar en woont in de Zaanstreek. Ze is afkomstig uit Paramaribo en heeft afwisselend in Suriname en Nederland gewoond. In 1980 krijgt ze bekendheid als adviseur van de militairen die dan de macht in Suriname hebben overgenomen. Later, na de decembermoorden van 1982, keert ze zich tegen het regime van legerleider Bouterse. Enkele jaren
geleden bemiddelde ze tussen Bouterse en rebellenleider Brunswijk om vrede te bewerkstelligen. In Suriname, waar etnische afkomst belangrijk is, is ze niet
in een hokje onder te brengen. De stamvader van de familie, Mozes Meyer de Hart, is van Joodse komaf, en verder heeft ze Afrikaanse, Indiaanse, Nederlandse en Engelse voorouders.
Denise de Hart is op 3 februari 1914 in Paramaribo geboren.
Tekst 2
Nadat ze in 1935 getrouwd is gaat ze op de boekhouding werken bij een Amsterdams diamantbedrijf. Ze blijft daar werken tot ze, vlak voor de oorlog uitbreekt, in verwachting raakt. In 1940 verhuist ze van Haarlem naar Ede, omdat haar man daar een baan kan krijgen als sportinstructeur bij de politie. Na de geboorte van haar dochter gaat ze thuis bijles geven aan scholieren om wat extra geld in het laatje te brengen. Van de Duitse bezetters heeft ze tijdens de oorlog maar weinig last gehad.
Tekst 3
Denise de Hart is inmiddels gescheiden en woont alleen met haar dochter in het binnenland van Suriname.
Tekst 4
Als in 1980 de burgerregering van premier Arron door een militaire coup van het toneel verdwijnt, reageert Denise de Hart in eerste instantie positief. Ze is een felle tegenstander van de corrupte regering en hoopt op echte
verandering. Inmiddels heeft ze naast haar schoonmaakbedrijf ook een cateringbedrijf. Hierdoor komt zij al voor de coup in contact met de opstandige militairen.
Tekst 5
Eind 1980 staakt ze haar werk als ombudsvrouw definitief. Ze is het absoluut niet eens met de koers die 'de revolutie' is ingeslagen. Een half jaar later wordt ze toch weer door Bouterse benaderd. Dit maal om de taak van kabinetschef op zich te nemen.
Tekst 6
Haar bemiddeling tussen Bouterse en Brunswijk was succesvol, beiden waren bereid vrede te sluiten. Dat er nog geen officiële vredesregeling is, is volgens Denise de Hart geheel te wijten aan de huidige Surinaamse regering.