Het Spoor Terug
Herman Musaph
Portret van de Amsterdamse joodse psychiater en seksuoloog Herman Musaph.
Al meer dan een halve eeuw trekt Herman Musaph ten strijde tegen maatschappelijke, ethische of religieuze vooroordelen waaronder mensen gebukt gaan. Hij was betrokken bij de oprichting van de NVSH, het COC en de Rutgershuizen. Ook nu nog is Musaph actief: de seksualiteit van bejaarden en gehandicapten is voor hem een taboe dat hij in de komende jaren graag bespreekbaar wil maken.
Inleidende teksten:
Tekst 1
Hij werd geboren in 1915: in de arme joodse buurt in Amsterdam. De buurt bestaat niet meer, Herman Musaph nog wel. Als enige van zijn familie overleefde hij de Jodenvervolgingen tijdens de Tweede Wereldoorlog, een feit dat zijn verdere leven heeft bepaald.
Vandaag, in de eerste aflevering van een 5-delige serie portretten die Het Spoor Terug de komende weken uit zal zenden, praten we met Herman Musaph, psychiater en seksuoloog. Al meer dan een halve eeuw trekt hij ten strijde tegen maatschappelijke, ethische of religieuze vooroordelen waaronder mensen gebukt gaan. Hij was betrokken bij de oprichting van de NVSH, het COC en de Rutgershuizen. En ook nu nog is hij actief. De seksualiteit van bejaarden en gehandicapten is voor hem een taboe dat hij in de komende jaren graag bespreekbaar wil maken. Twee jaar geleden werd
Musaph onderscheiden met de Magnus Hirschfeld-prijs, genoemd naar de joodse Duitser die de grondlegger was van de moderne seksuologie. Musaph nam de prijs met zijn vrouw in ontvangst in de Berlijnse Rijksdag: een gebeurtenis die voor de rest van zijn leven in zijn geheugen gegrift staat.
We praten met hem in zijn spreekkamer, waar hij nog steeds zijn patiënten ontvangt. Achter de ligbank hangen rustieke schilderijen van Metten Koornstra, ooit vriend en leermeester van Musaph, die in zijn vrije tijd ook zelf graag schildert. Op het bureau de onvermijdelijke papieren zakdoekjes; want
menselijk verdriet, daar krijgt Musaph nog dagelijks mee te maken.
We beginnen bij zijn jeugd: de jaren twintig die Musaph doorbracht in de Joodse arbeiderswijk in Amsterdam.
Tekst 2
Ondanks de armoede thuis krijgt Herman Musaph toch de kans om te studeren. Daar zorgt tandarts oom Bram voor, die hem een maandelijkse toelage bezorgt. Dankzij de HBS komt hij voor het eerst in aanraking met niet-joodse leeftijdgenoten.