Het Spoor
De Karavaan 2: De Achterhoede
Driedelige serie over de tweedeling op de Nederlandse arbeidsmarkt. Wordt de Amerikaanse droom van flexibilisering ook werkelijkheid in Nederland?
Het gaat goed met de Amerikaanse stad Boston, maar niet met haar daklozen en werklozen. Voor hen zijn er enkel de voedselbonnen en de 'dead-end jobs'. Maar ook in Nederland groeit de groep van de nieuwe armen.
Steeds meer gaat de arbeidsmarkt in ons lang op een karavaan lijken: met een rijke hoogopgeleide voorhoede, en een arme laagbetaalde achterhoede. Voor de mensen in de achterhoede van de karavaan betekent de toenemende flexibiliteit meer slecht werk, strengere controle en een laag inkomen. De aanhang van de vakbeweging onder oproepkrachten en losse werkers is beperkt. De Bond kan dan ook geen vuist maken. Voor de mensen met een uitkering is een tijdelijke baan het enige uitzicht op werk. Beter iets dan niets. Zo profiteren de werkgevers van het grote aantal werklozen. Er komen steeds minder collectieve arbeidscontracten en het aantal oproepkrachten is al gestegen tot 130.000. Allemaal makkelijk inzetbaar zonder ontslagbescherming en een laag loon. In dit uur vertellen vrouwen in de bijstand, oproepkrachten, vakbonden en hulpverleners hun verhaal.