De avonden
EERSTE UUR
Gesproken uitzicht van Rudo Hartman, typografisch vormgever in Den Haag .
De Aard van Nederland: Het tweede deel van een rondgang door Warffum in Noordgroningen, wat in oude tijden aan de Waddenzee lag, maar vanaf de 13e eeuw steeds meer in land kwam te liggen tengevolge van aanslibbingen en daaropvolgende inpolderingen. De directeur van openluchtmuseum 'Het Hoge Land', de historicus Stijn van Genugten leidt Klaas Vos rond in het landschap, buurtschappen en dorpen in de omgeving van Warffum. In deel 1 eindigden de heren in Usquert met de legende van de missionaris Liudger die de blinde bard Bernlef op geloof zien deed. In deel 2 wordt net buiten Usquert de rondtocht voortgezet bij een wierde, waaraan de legende van Bernlef verbonden is.
Het struikelblok'. Een musicus demonstreert aan Saskia Törnqvist een gevreesde orkestpartij. Klarinettist Frank van den Brink van het Radio Filharmonisch Orkest met de opening van 'Rhapsody in Blue' van George Gershwin.
TWEEDE UUR
Audiocorrespondentie: De schrijver Oscar van den Boogaard vanuit Belgie.
Wim Brands praat met de historicus Peter den Hertog die een boek schreef over tientallen jaren Hitleronderzoek, 'Hitlers schutkleur', uitgegeven door De Arbeiderspers. Wat was de oorsprong van Hitlers antisemitisme?
Armeno Alberts over J.S. Bachs 'Prelude en fuga no 7', bewerkt door de Amerikaanse componist Walter Carlos die als een van de eersten onder de electro muzikanten de synthesizers gebruikte, die Robert Moog bouwde. CD: Switched on Bach; label: CBS Records.
DERDE UUR
Toon Tellegen 'De eenzaamheid van de egel' (17).
De werkplek: Op bezoek bij Pieter Waterdrinker in een flatje, tienhoog aan de Boulevard van Zandvoort, de plaats waar de schrijver en journalist Pieter Waterdrinker (1961) opgroeide in het hotel Zomerlust dat zijn ouders en grootouders hier dreven. Zijn debuutroman 'Danslessen'(1998) leverde hem een proces op: hij zou een antisemitische passage geschreven hebben. In 2000 werd hij vrijgesproken. Zijn boeken spelen meestal tegen een internationale achtergrond, zoals Liebmans ring uit 2001 en Een Hollandse romance (2003), vooral Rusland waar hij correspondent is voor de Telegraaf. Tijdens dit bezoek in april 2004 zit hij middenin het werk aan zijn roman over het Zandvoort van de jaren na de Tweede Wereldoorlog 'Duitse bruiloft'. De roman is inmiddels voltooid en verschijnt binnenkort. Een jonge Duitser trouwt met een Hollands meisje. Maar, het lijkt vooral de gechiedenis van een hotel-familie te worden.
Het Archief. Een serie van Harry Coster, geluidsrestaurateur. Die in opdracht van grote Amerikaanse platenmaatschappijen hun archieven napluist. Over wat bewaard bleef aan geluidsopnamen in de VS, meestal op 78-toeren uit het begin van de 20ste eeuw’ opgenomen door legendarische platenfirma’s als Victor, Brunswick en Columbia. Wim Noordhoek zit in Harry's Hilversumse kelderstudio. Over oa. de Lovey's Trinidad Stringband (1912).
De eerste pagina van een nieuw boek. ‘Manegeur & roze schijn’ - Dagboek van een jonge moeder van Tanja Bee. Uitgeverij L.J. Veen.