De avonden
EERSTE UUR
‘Gesproken uitzicht’ van Fiolet Valkenburg, voormalig televisiepresentatrice en journalist in Havelte.
'De aard van Nederland'. In de zomer van 1998 maakte Klaas Vos een zeven uur durend programma over De Slachte, een middeleeuwse dijk die als een winkelhaak in het hart van Friesland ligt. De dijk is 42 km lang, zo lang als een marathon dus en loopt van Oosterbierum in het noorden naar Oosterbierum, ongeveer 14 km ten oosten van Bolsward. Klaas Vos liep de dijk samen met Dennis Koot, toen nog student thans grafisch vormgevers. En onderweg sloten Friezen met passie voor en kennis van het Friese landschap en de Friese cultuur zich bij hen aan.
Deze zomer in zeven afleveringen een hermontage van het programma van destijds. Vanavond deel 5. Vorige week waren de heren tot Hidaard gekomen, in de buurt van
Oosterend, waar Hylke Speerstra, o.a. oud hoofdredacteur van de
Leeuwarder Courant zich aansloot. Ook vandaag is hij erbij.
‘Het struikelblok’. Een musicus demonstreert aan Saskia Törnqvist een halsbrekende orkestpartij: Contrabasiste Barbara Gorecka met een passage uit 'Rezitativo' van de Negende symfonie van Beethoven.
TWEEDE UUR
‘Audiopost’: de Vlaamse schrijver en dichter Christophe Vekeman vanuit Gent.
Wim Brands in gesprek met de Amerikaanse schrijver Edward Jones over zijn roman 'De bekende wereld', in vertaling uitgegeven door Querido. Een roman die zich afspeelt in de negentiende eeuw in de het zuiden van de Verenigde Staten en handelt over zwarten die slaven hielden.
En Armeno Alberts over Trout from Ipanema, een compositie van T. Mills.
Uitgevoerd door Bernie Krause & Human Remains.
DERDE UUR
‘De eenzaamheid van de egel’. Kort verhaal van Toon Tellegen (9).
‘De Werkplek’. Op bezoek bij de dichter Menno Wigman. Hij werd in 1966 geboren in Beverwijk. Hij speelde jarenlang als drummer in de punkband Human Alert. Eind 1997 debuteerde hij als dichter met de bundel 's Zomers stinken alle steden. In 2001 verscheen z'n tweede bundel, Zwart kaviaar, bekroond met de Jan Campertprijs.
Behalve dichter is hij vertaler van o.a. Rilke, de Nerval en Baudelaire. In 2002 verscheen 'Altijd kleurt je bloed mijn wangen rood' ? vertalingen van het werk van de Duitse dichteres Else Lasker-Schüler.
Als Wim Noordhoek hem opzoek in januari 2004 legt hij de laatste hand aan zijn derde dichtbundel ‘Dit is mijn dag’, inmiddels verschenen bij uitgeverij Prometheus.
Vandaag de dieendertigste aflevering van 'OUD GELUID', curiosa uit het laboratorium van Harry Coster, geluidsrestaurateur en erfgenaam van het Nederlandse Decca-archief uit de jaren '30 en '40. Het grote Engelse platenlabel had een Nederlandse afdeling, olv. de familie Van Zoelen, die zijn opnamen maakte in Hilversum. Of in Casino Hamdorff in Laren. Of elders. We bevinden ons weer in Harry's Hilversumse kelderstudio en luisteren naar de geschiedenis van het Nederlands amusement in de jaren '40. Deze keer: oa. Greta Keller 'Das hat kein Goeth' geschrieben' (1947).
‘De eerste pagina’ van een nieuw boek. ‘Terug naar de apotheker’ - gedichten van Sylvia Hubers. Uitgeverij Fagel.