De avonden
HET EERSTE UUR
Gesproken uitzicht van Jan van Doesburg, agrariër in Heesselt
De aard van Nederland. Klaas Vos laat zich het Nederlands landschap lezen. In samenwerking met de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek wordt gekeken hoe je de geschiedenis van Nederland en de Nederlanders kunt aflezen aan het door de eeuwen door mensenhand gevormde landschap.
DE GREBBEBERG DEEL 1
De Grebbeberg kennen de meeste mensen vanwege het daarop gelegen Ouwehands Dierenpark en vanwege de gevechten in de meidagen van 1940. Daaraan herinnert nog immer de erebegraafplaats. Maar de Grebbeberg is om meer redenen interessant. Vanwege sporen uit een Middeleeuws verleden en vanwege haar grote natuurwaarde.
Het Struikelblok. Een musicus demonstreert aan Saskia Törnqvist een gevreesde orkestpartij.Vandaag : Celliste Joanna Pachucka van het Rotterdams Philharmonisch Orkest met een passage uit Ein Heldenleben van Richard Strauss
HET TWEEDE UUR
Audiocorrespondentie Jerry van Mourik bericht vanuit Tibet.
Wim Brands interviewt de Engelse schrijver Alan Hollinghurst over zijn roman De Schoonheidslijn, waarmee hij vorig jaar in Engeland de prestigieuze Man Booker Prize won. Roman die zich afspeelt tijdens de jaren tachtig als de Ijzeren Dame Thatcher aan het bewind is.
Armeno Alberts bericht op geheel eigen wijze over de wondere wereld van de geluidskunst, het electro akoestische panorama, de ars acustica en andere klinkende curiosa.
HET DERDE UUR
De werkplek. Op 12 juli van het vorig jaar bezocht Wim Noordhoek de mooiste beeldentuin van Nederland, die ook de onbekendste is: het Museum Zeeburg van Theo Niermeijer. Op woensdag 6 april jl. overleed de 'ijzeren dichter'. Daarom bij wijze van In Memoriam een herhaling van dat bezoek.
Theo werkte op het oude Zeeburg, bij Amsterdam, aan de Zuider Ijdijk.
Op het eiland tussen de twee Schellingwouder bruggen, ooit een militair kamp gebouwd op eeen eiland dat ontstond uit het slib uitgegraven bij de aanleg van het Noord-Holands kanaal. Niermeijer (geboren 1940) werkte, woonde en exposeerde zijn beeldhouwwerk er 30 jaar, in een dorp met een handvol inwoners op een halve hectare werkplaatsen, woonwagens en hoog opschietend gewas.
Maar hij moest er weg, de grond is te duur geworden.
Aan de overkant verijst Ijburg.
De bordjes met Museum Zeeburg, Beeldenpark en Stichting One Peaceful World staan er nog, en veel van zijn werk.
Ga deze volmaakt harmonische wanorde zien nu het nog kan.
Juli 2004, een donderdag. Er hangt onweer in de lucht.
Er brandt een vuur. Er ontvouwt zich een gesprek over mens en materie. Theo Niermeijer praat.
Midden in de nacht. Kort verhaal van Toon Tellegen.
Oud geluid. Geluidsrestaurateur Harry Coster over het amusement van de jaren '30. Met unieke opnamen. met o.a. Orkest Dick Willebrandts met 'Ik ben verliefd op een keukenmeid' (1943)
De eerste bladzij. Wim Brands leest de eerste bladzij van een nieuw boek.
Vandaag is dat “Achter de barricaden” van Jan Terlouw ,een dagboek dat hij bijhield tijdens De herfst van 2004. (Uitgeverij L.J. Veen )