Argos
Liberalisering Europese goederenvervoer
Deze aflevering, gepresenteerd door Max van Weezel, met de volgende onderwerpen:
1 . Beperkte liberalisering goederenvervoer in Europa
“Ik wil de oude Europese dienstenrichtlijn in ere herstellen”, zei Mark Rutte op 25 januari jongstleden tijdens een persconferentie in Brussel. De premier doelde op een volledige openstelling van de dienstverleningssector in de EU-landen: iedere dienstverlener die in zijn eigen land over de vereiste papieren beschikt zou overal in de EU onbelemmerd aan de slag kunnen gaan tegen arbeidsvoorwaarden zoals in die in zijn eigen land gelden. Door restrictieve Europese regelgeving is die openstelling aan banden gelegd - voor de transportsector bijvoorbeeld. Daarvoor geldt sinds mei 2010 het zogeheten cabotagebesluit: buitenlandse vrachtwagenchauffeurs mogen maximaal drie transporten per week in een ander land doen. De grote Nederlandse vervoerders zijn ongelukkig met deze beperking uit Brussel. Zij maken immers graag gebruik van goedkope Oost-Europese chauffeurs en bovendien doen zij zelf ook veel transporten in andere Europese landen. Maar wat betekent de liberalisering van het Europese goederenvervoer voor de arbeidsomstandigheden van de vrachtwagenchauffeurs en voor de werkgelegenheid in ons land? Is die liberalisering een bedreiging of juist een zegen voor de Nederlandse transportsector? En: wordt de naleving van de Europese cabotagerichtlijn nu wel gecontroleerd door Nederland?
Een verslag van Gerard Leenders
2 . Radio Onjo: Nederland verkoopt wapens aan regimes van landen in opstand in noorden van Afrika
De opstanden in Tunesië en Egypte zijn overgeslagen naar Bahrein in de Perzische Golf. Op het Parelplein in de hoofdstad Manamah hebben militairen gericht geschoten op betogers waarbij doden en gewonden zijn gevallen. De Nederlandse regering heeft bezorgd gereageerd op het hardhandige militaire optreden terwijl Nederland al jaren wapens en militaire voertuigen levert aan Bahrein en andere landen in het noorden van Afrika.
STUDIOGESPREK (12:48 uur) met Martin Broek, onderzoeker wapenhandel en schrijver van het boek 'Explosieve materie. Nederlandse wapenhandel blootgelegd'.