De avonden
HET EERSTE UUR
Gesproken uitzicht van Frans Nies, grafisch ontwerper in Ravenstein
De aard van Nederland. Klaas Vos laat zich het Nederlands landschap lezen. In samenwerking met de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek wordt gekeken hoe je de geschiedenis van Nederland en de Nederlanders kunt aflezen aan het door de eeuwen door mensenhand gevormde landschap.
Vandaag verplaatsen we ons in De Aard van Nederland naar de Kop van Noordholland. Boven de dorpen Winkel en Kolhorn bevindt zich de oudste op de voormalige Zuiderzee veroverde polder, de zgn. Groetpolder. Daar zijn in de jaren negentig interessante opgravingen verricht die nederzettingen aan het licht brachten van de zgn. enkelgrafcultuur van zo’n 4600 jaar geleden. Klaas Vos laat zich er ter plekke over vertellen door een van de onderzoeksters en medewerkster van de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB) Liesbeth Teunissen.
Struikelblok. Een musicus demonstreert aan Saskia Törnqvist een gevreesde orkestpartij. Hoornist Jacob Slagter van het Koninklijk Concertgebouworkest. Passage uit de Vierde Symfonie van Anton Bruckner.
HET TWEEDE UUR
Audiocorrespondentie: Eric Lindler bericht vanuit Montreal.
Wim Brands interviewt Arie Storm over zijn boek De x-files van de literatuur, beschouwingen over literatuur. Wat maakt een boek een goed boek? Wat is een goede beginregel? Essays over onder meer plot en stijl.
Uitgegeven door: Prometheus.
Armeno Alberts bericht over over Rituel Allegorique van de Franse geluidskunstenaar Michel Deneuve. Gespeeld op geluids sculpturen, de zogenaamde Structures Sonores Baschet van de Franse instrumentenbouwer Bernard Baschet. Door : Michel Deneuve, Marc-Antoine Millon en Alain Labarsouque. Uitgebracht op de CD Palette Sonore van het label SSP nr.01 - 1996.
HET DERDE UUR
De werkplek van politicologe Iris Koppe te Amsterdam.
Midden in de nacht. Kort verhaal van Toon Tellegen.
Oud geluid. Geluidsrestaurateur Harry Coster over het amusement van de jaren '30. Met unieke opnamen. o.a. Willie Walden en Piet Muyselaar 'Ik snap er niks meer van'(1946).
De eerste bladzij. Eerste pagina van een nieuw boek.