Het Spoor
Indonesië 1920-1985, de ontsporing van een revolutie 1: De lont in het kruitvat
Deel 1 van tweeluik over de dekolonisatie Nederlands-Indië, het onafhankelijkheidsstreven en over de Republiek Indonesië.
In dit deel: de opkomst van het Indonesische nationalisme aan het begin van de 20ste eeuw, de grote communistische opstand van 1926, het totale gebrek aan inzicht bij de Nederlandse autoriteiten, het opsluiten van politieke gevangenen in Boven Digoel op Nieuw-Guinea en de processen tegen voorvechters van onafhankelijkheid Soekarno, Sutan Sjahrir en Mohammad Hatta. Voorts over de versnelling van het nationalistische proces tijdens de Japanse bezetting in de Tweede Wereldoorlog en de beloftes van de Japanners t.a.v. zelfbestuur en het uitroepen van de Indonesische Republiek op 17 augustus 1945. De Indonesische vrijheidsstrijd, de moeizaam verlopende onderhandelingen die resulteerden in de totstandkoming van de Republiek der Verenigde Staten van Indonesië eind december 1949 en uiteindelijk in de Indonesische eenheidsstaat in 1950.
Interviews met o.a.:
- voormalig bestuursambtenaar Nederlands-Indië L.G.M. Jacquet;
- voormalig regeringsadviseur voor Nederlands-Indië J.J. van de Velde;
- voormalig secretaris Rode Kruis in Nederlands-Indië W.F. Wertheim;
- voormalig minister in Indonesië en in 1949 de formateur van het eerste Indonesische kabinet Ide Anak Agung Gde Agung;
- voormalig opperbevelhebber van Indonesische vrijheidsstrijders generaal T.B. Simatupang;
- eerste vice-president van de Republiek Indonesië Mohammad Hatta, die in 1945 samen met Soekarno de Indonesische republiek uitriep.
Samenstelling: Arjan Onderdenwijngaard en Theo Wilton van Reede
Uitgebreidere documentatie in VPRO archief aanwezig