Het Spoor
Neêrlands Dierb´re grond 2
Neêrlands Dierb´re grond 2: een speurtocht door gifland
Laatste aflevering van een tweeluik over bodemverontreiniging in Nederland. Ter gelegenheid van het eerste lustrum van Lekkerkerk brengt Het Spoor een overzicht van vijf jaar bodemvervuiling. Wat ligt er tussen de opmerking van Minister Ginjaar: “Wij mogen niet beknibbelen op een gifaffaire” en het besluit van zijn collega en partijgenoot Winsemius om gifwijken niet meer schoon te maken doch slechts te isoleren? Vijf jaar geleden stond Nederland op stelten omdat we één Lekkerkerk hadden. Nu hebben we er vierduizend en het is nog amper nieuws.
Het Spoor over de psychische gevolgen van het wonen in een gifwijk, over het Zwarte Pietenspel tussen de overheden, over de tonnen giftig afval die nog steeds spoorloos verdwijnen en over de vervuiler die niet betaalt.
In deze aflevering wordt geprobeerd een antwoord te krijgen op de vraag wat er gebeurt met het chemisch afval dat vrijkomt tijdens productieprocessen en worden reacties onderzocht wanneer verslaggevers nep vaten met giftig afval aanbieden om te dumpen op vuilstortplaatsen o.a. in Midden-Zeeland, Wouw (West-Brabant), bij Zevenaar, Vlaanderen en de Belder bij Doetinchem.
Interviews met:
-voormalig directeur Reuchlin, van afvalverwerkingsbedrijf Uniser en auteur van ‘Gifgrond;
-Shell-directeur Peter van Duursen,
-medewerker Lucas Reijnders van de Stichting Natuur en Milieu,
- directeur Ten Wolde van zwartgrondbedrijf Rutte in Halfweg,
-Tweede-Kamerleden Dick Tommel (D66), Henk Veldhoen (PvdA) en Ad Lansink (CDA),
-Belgische Europarlementariër Paul Staes (Groenen),
-medewerker Peter Doelman van het Rijksinstituut voor Natuurbeheer (RIVON) en
-minister Winsemius van VROM.
Samenstelling Kees Slager, Max Sipkes, Lida Iburg.
Presentatie Roel van Broekhoven.
25-02-1985
Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief