Het Spoor
Het Spoor en de luisteraar
In het Spoor werden de afgelopen maanden series uitgezonden over:
In deze uitzending fragmenten uit deze uitzendingen en een confrontatie tussen de programmamakers, betrokkenen en luisteraars van die programma’s.
Het Spoor en De luisteraar. Reacties van luisteraars op de drie 'Spoor'-documentaires De Hongerwinter die grote delen van Nederland teisterde in ’44-’45, uitgezonden op 8, 15 en 22 oktober 1984, De Verloren Toekomst, serie over kinderen die een einde aan hun leven maakten of willen maken, uitgezonden op 3 en 10 december 1984, en over de wereld van het Notariaat, uitgezonden op 19 en 26 november 1984.
De makers van de documentaires Lida Iburg, Ger Jochems en Michal Citroen staan de luisteraars te woord en spreken met W.H.G. Wolters, hoofd van de psychosociale afdeling van het Wilhelmina kinderziekenhuis in Utrecht, R.F.W. Diekstra, hoogleraar klinische psychologie aan de Rijksuniversiteit van Leiden, G. Rieken, coördinatrice van de Stichting Korrelatie, Frank Boeyen, zanger en tekstschrijver, J.A.V. van Haperen, rector van het St. Janslyceum in Den Bosch, I. Weernekers, juridisch medewerkster van Konsumenten Kontakt, A. Kosto, lid van de Tweede Kamer voor de PvdA, kindertheatermaker Louis Lemaire, notaris J.H.A. Tromp en historicus L. de Jong.
Geïllustreerd met HA-fragmenten uit de drie documentaires en een fragment uit het liedje ´'s Nachts wanneer ik waak' van Frank Boeijen. Bevat tevens een promo van Ad 's Gravesande voor het televisieprogramma 'Tijdverschijnselen'.
---
0'00" Stationcall door omroeper van dienst Cor Galis. Programmatune inclusief inleiding door presentator Wim Noordhoek.
Inleiding door Kees Slager.
na 3'37" Programmamaker Lida Iburg vertelt over haar programma 'De verloren toekomst' over zelfmoord door jongeren
na 5'36" Mevrouw Mulder uit Groningen spreekt de suggestie in het programma tegen, dat alleen kinderen die een slechte relatie met hun ouders hebben, zelfmoord plegen.
na 8'08" Lida Iburg spreekt met dokter Wolters over de schuldgevoelens bij ouders en over de ouders-kind relatie. Lida Iburg leest een brief van iemand die een zelfmoordpoging heeft gedaan.
na 11'56" Lida Iburg leidt een fragment in uit 'De verloren toekomst', waarin Marja vertelt over de opvang na haar pogingen.
Tussentekst Lida Iburg. René Diekstra, hoogleraar klinische psychologie, vertelt over de opvang van overlevenden van zelfmoordpogingen in ziekenhuizen. Tussentekst Lida Iburg.
na 18'03" Lida Iburg spreekt met Gerda Rieken, coördinatrice van de Stichting Korrelatie over de reacties die bij de stichting zijn binnengekomen, naar aanleiding van 'De verloren toekomst'. Tussentekst Lida Iburg.
na 22'25" Fragment uit een gesprek met Florien, de vriendin van Karin die zelfmoord pleegde. Muziekfragment uit ''s Nachts wanneer ik waak', liedje van Frank Boeijen over zelfmoord.
na 24'24" Lida Iburg spreekt met Frank Boeijen over het liedje. Muziekfragment uit ''s Nachts wanneer ik waak'. Tussentekst Lida Iburg.
na 28'42" Lida Iburg spreekt met mevrouw Willems, lerares over de omgang met zelfmoord op scholen. Dhr. J.A.V. van Haperen, rector van het St. Janslyceum in Den Bosch en dokter Wolters
reageren op haar woorden. Wolters wil de schuldkwestie in het midden laten en pleit voor een betere leraar-leerling relatie.
Na 35'00" Tussentekst Lida Iburg over zelfmoord bij kinderen onder de 10 jaar.
Louis Lemaire, kindertheatermaker, vertelt over de reden waarom hij een toneelstuk over zelfdoding door kinderen maakt: bestemd voor volwassenen. Muziekfragment. Afsluiting van het deel over zelfmoord door jongeren door Lida Iburg.
Programmatune.
na 40'50" Aankondiging van de reacties op 'Het notariaat' door programmamaker Ger Jochems.
Fragmenten uit het programma. Tussentekst Ger Jochems.
na 45'13" Ger Jochems spreekt telefonisch met notaris J.H.A. Tromp over de reacties die hij kreeg voor zijn kritische opmerkingen over notarissen in het programma. Ze spreken verder over belangenverstrengeling van notarissen door nevenfuncties en over de rol van notarissen bij de ondergang van de Tilburgse Hypotheekbank.
na 50'47" Ger Jochems spreekt met mr. Ineke Weernekers, juridisch medewerkster van Konsumenten Kontakt over de klachten die Konsumenten Kontakt binnenkreeg. Notaris Tromp reageert hierop. Afsluiting eerste uur door Ger Jochems.
Tweede uur
na 20'33" Stationcall door omroeper van dienst. Promo door Ad 's Gravesande voor het televisieprogramma Tijdverschijnselen.
Ger Jochems vervolgt met Ineke Weernekers en Hans Tromp over de tarieven van notarissen.
na 24'20" Ger Jochems praat met mevrouw Mulder over het laakbare gedrag van een notaris na een sterfgeval. Tromp reageert hierop. Jochems vraagt Weernekers naar een reactie.
na 30'33" Ger Jochems praat met mevrouw Chaillet, die de uitzending te negatief en eenzijdig vindt. Notaris Tromp is het oneens met haar. Tussentekst Ger Jochems.
na 34'07" Jochems spreekt telefonisch met Tweede Kamerlid voor de PvdA, Aad Kosto, over de schriftelijke vragen die hij met anderen hebben gesteld aan de staatssecretaris. Afsluiting reacties
op 'Het notariaat' door Ger Jochems.
Programmatune.
na 39'25" Michal Citroen, programmamaker van 'De hongerwinter' leidt de reacties op het programma in. Fragmenten uit het programma over de spoorwegstaking.
na 45'28" Fragment uit het programma. Tussentekst pres.
na 47'13" Michal Citroen praat met mevrouw Krout, dochter van een toen stakende conducteur, over de redenen van haar vader om te staken en de gevolgen voor het gezin. Ze verdedigt de staking.
na 52'47" Michal Citroen praat met mevrouw van Dorenmalen die de spoorwegstaking verdedigt.
na 54'45" Michal Citroen spreekt met oud-spoorwegman Van Os. Hij uit kritiek op de spoorwegdirectie. Tussentekst Michal Citroen.
Fragment uit het programma, waarin dr. L. de Jong spreekt over de publieke opinie over de spoorwegstaking.
na 61'49" Michal Citroen spreekt met mevrouw Filarski, die voor de spoorwegstaking was en is. Tussentekst Michal Citroen.
Fragment uit 'De Hongerwinter' over het extra eten dat verzetsstrijders kregen.
na 67'06" Michal Citroen spreekt telefonisch met dr. Lou de Jong over het extra eten voor het verzet.
na 70'20" Michal Citroen spreekt met mevrouw Van der Vooren en mevrouw Suureveen, die zeggen dat verzetsstrijders ook honger leden. Dr. L. de Jong discussieert met hen. Afsluiting door Michal
Citroen en pres.
Redactie: Michal Citroen, Paul van der Gaag, Cees Grimbergen, Ger Jochems, Lida Iburg, Katrien de Klein, Hans Simonse, Kees Slager en Nienke Feis