Als vierde Zomergast van 2017 ontvangt Janine Abbring komende zondag acteur Wim Opbrouck (1969). Wat komt er voorbij tijdens zijn avond en waarom moet je kijken? Vijf redenen:

1. Je zult geheid anders naar de dood (en het leven) gaan kijken

‘Toen ik mijn Zomergasten­­-fragmenten selecteerde, ontdekte ik dat er veel uitvaarten bij zaten. Ik had er wel een hele uitzending mee kunnen vullen,’ vertrouwde Opbrouck onlangs nog de VPRO Gids toe. Om er gelijk maar een tip bij te geven: ‘Ik kan iedereen de begrafenis van Muhammed Ali aanraden.’

Niet díe uitvaart zien we zondag; wel zijn we getuige van het eerbetoon aan François Sterchele. De 26-jarige speler van Club Brugge overleed in 2008 aan de gevolgen van een auto-ongeluk. Tijdens de laatste wedstrijd van het seizoen (4-0 winst op Westerlo) stond het gehele stadion voor, tijdens en na de match in het teken van de verloren voetballer.

Opbrouck is gefascineerd door de dood en (collectieve) rouwverwerking in het bijzonder: ‘Als je de dood negeert, leef je naïef. Tegenslag omarmen en ervaren dat er anderen om je heen zijn die je er op moeilijke momenten doorheen helpen, vind ik ontroerend. Het leven is vallen en opstaan.’

2. Je krijgt een masterclass van de beste(n)

Nee, niet – of in ieder geval niet alleen – van Opbrouck zelf: de gevierde acteur neemt ook wat leermeesters mee. Filmster Michael Caine (die eigenlijk te veel goede films heeft gemaakt om er hier maar een paar te noemen) en regisseur Francis Ford Coppola (dito) geven inzicht in hun vakgebieden. Verwacht geen droge stof: het gaat niet louter over goed doen, maar vooral over fouten maken. Over leren dus.

3. Hij is een foodie

Opbrouck is wat je noemt een bourgondiër, of een gourmand: de man weet wat lekker eten is en eet dan ook graag. Als kind droomde hij nog van een carrière als kok, maar in plaats van in de Vlaamsche pot, belandde hij op het podium.

Niet dat dat hem ervan heeft weerhouden de kookkunsten te bezingen: bij Canvas maakte hij al eens de serie In de keuken – een vlucht langs topchefs – en vanaf september presenteert hij Bake Off Vlaanderen. Inderdaad de Belgische variant van The Great British Bake-Off/Heel Holland bakt.

In VPRO Zomergasten zondag daarom aandacht voor de chefsfamilie Troisgros en in het bijzonder het gerecht saumon á l'oseille: zalm met zuring. Dat wordt watertanden.

4. Hij snijdt gevoelige thema's aan

Op het moment van schrijven is Opbrouck druk bezig met een filmbewerking van Het hout, de roman (2014) van Jeroen Brouwers over seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Op zijn zachts gezegd een gevoelig thema, maar daarmee ook onverminderd urgent: ‘We hadden het project nog maar net ingediend of in Engeland kwam alweer een schandaal naar boven in sportclubs, in Duitsland zijn er honderden mannen die zich hebben ge-out omdat ze misbruikt geweest zijn in het kinderkoor,’ vertelde Opbrouck aan cinevox.be. ‘Het speelt zich af op veel niveaus af die allemaal interessant zijn, die breder zijn dan de kerktoren. Een verhaal dat nu eigenlijk overal gebeurt.’

Om zijn verhaal te illustreren, neemt de aspirant-regisseur een fragment mee uit Ik zal uw naam niet noemen, een documentaireportret van kunstenaar en kinderboekenschrijver Ted van Lieshout. Diens eerste boek voor volwassenen, Mijn meneer (2012), beschrijft op subtiele en genuanceerde wijze zijn relatie als elfjarige jongen met een oudere man.

5. Er valt ook nog wat te lachen

‘Een fantastische Joods-Arabische kruising tussen Napoleon Dynamite, De Noorderlingen en Il postino,’ zo schrijft VPRO Cinema over The Band’s Visit, de keuzefilm van Wim Opbrouck. In de film (2007) van Eran Kolirin belandt een Egyptische politiefanfare in een klein dorpje in Israël. Met alle gevolgen en gekkigheden van dien. Oftewel: meer dan genoeg reden om ook na VPRO Zomergasten te blijven zitten.