‘Het is ongekend naturel en meteen helemaal raak.’ Het comité voor de Dichter des Vaderlands besteedde natuurlijk meer woorden aan de keuze voor Lieke Marsman dan deze zin, en toch waren vier er eigenlijk genoeg. Ongekend naturel. Helemaal raak.
Al op twintigjarige leeftijd debuteerde ze met de bundel Wat ik mijzelf graag voorhoud, waarmee ze gelijk drie prijzen won. En daarna bleef ze doordenderen, met verschillende bundels (De eerste letter, De volgende scan duurt vijf minuten en In mijn mand) en een roman (Het tegenovergestelde van een mens).
Haar werk is bijzonder persoonlijk, meer nog sinds ze te maken heeft gekregen met kraakbeenkanker. Die levensbedreigende ziekte benadert ze het ene moment vanuit het banale - kanker is zo alledaags / je hoort het op woensdagochtend / je sterft op een dinsdagmiddag - en het andere moment weer uit het filosofische: Ik heb niet stilgezeten, ik heb Sartre gelezen / en Kant en Kierkegaard. Als ik doodga / hoop ik op een hemel / om met hen in te kaarten / (ik vraag me af / of Marx voor geld zou spelen).
Dat is ongekend naturel en helemaal raak.