Dachau
- Meer dan 200.000 mensen uit heel Europa hebben in het kamp gevangen gezeten. Dachau was het eerste officiële concentratiekamp van de Nazi's. In eerste instantie was het bedoeld voor politieke gevangenen. Op het moment van de bevrijding bevonden zich in Dachau en de buitencommando's 67.000 gevangenen. Na de bevrijding kwamen nog 2.466 gevangenen om, vooral aan de gevolgen van tyfus.
- In Dachau vonden na de oorlog processen voor een Amerikaans militair tribunaal plaats: de kampcommandant en 39 andere kampbewakers werden aangeklaagd. 36 van hen werden ter dood veroordeeld, van wie 23 in mei 1946 daadwerkelijk ter dood gebracht werden. (bron: Go2war2)
- Vlektyfus
- De gevangenen bleven na de bevrijding nog enige tijd in quarantaine in het kamp. Er was, zoals ook in andere concentratiekampen gebeurde, een epidemie van vlektyfus uitgebroken. De ziekte die wordt verspreid door kleerluizen kan een dodelijke afloop hebben. Veel gevangenen in Dachau waren te verzwakt om zelf van de ziekte te kunnen herstellen. 'Epidemieën van vlektyfus zijn historisch verbonden met de meeste oorlogen in Europa. Sinds de jaren negentig werd transmissie beschreven in Nigeria, Ethiopië, Peru en Burundi.' (Bron: RIVM)
- De Tweede Wereldoorlog op film
- Na de bevrijding stuurde het Amerikaanse leger camerateams naar de kampen, onder andere om bewijsmateriaal te vergaren voor de processen tegen oorlogsmisdadigers (lees daarover meer in dit interview op onze website). Veel van het filmmateriaal is online terug te vinden via The Steven Spielberg Jewish Film Archive, opgericht door historici van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem.
- Naast zijn betrokkenheid bij dit archief, werkt Steven Spielberg aan zijn archief van interviews met holocaust overlevenden. Hij begon hiermee nadat hij in 1993 de film Schindler's List maakte. Sinds die tijd heeft de Shoah Foundation Institute een collectie van zo'n 52.000 getuigenissen opgebouwd.
- Nederlands audiovisueel materiaal uit de Tweede Wereldoorlog is te vinden op de website Oorlog in Blik. Andere Tijden wijdde daar in 2010 een uitzending aan.