Inside Job (2010) van filmmaker Charles Ferguson vertelt het verhaal van de crisis.
Banken, verzekeraars en andere verantwoordelijken in de financiële wereld veroorzaakten moedwillig een economische zeepbel, aldus Ferguson. Volgens eigen zeggen (in dit interview op Cinema.nl) is Inside Job dan ook een gangsterfilm: ‘Het is schokkend wat voor mensen nu de financiële wereld runnen. Ze zijn hebzuchtig, vulgair en hebben het idee dat alles en iedereen te koop is. Ze zijn volledig afgesneden van de werkelijkheid. Ook letterlijk.'
Ferguson is teleurgesteld dat de veroorzakers van de crisis niet gestraft zijn: 'Vergeef me, ik moet beginnen met te zeggen dat drie jaar na onze verschrikkelijke financiële crisis, veroorzaakt door financiële fraude, geen enkele financiële verantwoordelijke naar de gevangenis is gestuurd en dat is verkeerd', begon hij zijn speech toen hij in 2010 de Oscar voor beste documentaire kreeg uitgereikt voor Inside Job. Ferguson maakte eerder No End in Sight, over het Irak-beleid van de Amerikaanse regering onder George W. Bush regering, en hij schreef verschillende boeken. De vertelstem in Inside Job is van acteur Matt Damon (over wie overigens in 2011 geruchten gingen dat hij dit jaar mee zou gaan doen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen).
Bekijk hier een video waarin Charles Ferguson vertelt over zijn ideeën over de crisis.
Richard Fuld - CEO van Lehman Brothers
In 2008 wordt Lehman Brothers bankrupt verklaard. Richard 'Dick' Fuld maakte het grootste faillissement ooit mee. Hij kreeg de bijnaam de Gorilla vanwege zijn kille, berekenende manier van handel voeren. Hij was met 42 jaar de langstzittende directeur in Wall Street. Na het faillissement heeft hij slechts eenmaal in het openbaar gesproken. Hij zei toen niet te weten hoe dit had kunnen gebeuren.
In 2008 getuigde hij voor United States House Committee on Oversight and Government Reform, maar enige verantwoordelijkheid blijft hij ontkennen. Door de Time wordt hij genoemd als een van de 25 mensen die schuldig zijn aan de economische crisis.
Lees in de New York Times meer over Richard Fuld.
Henry Paulson - CEO van Goldman Sachs
Hij werd hij in 2008 door de Time bekroond tot ‘Person of the Year 2008’. Na topman te zijn geweest bij Goldman Sachs werd hij in 2006 tot Secretary of the Treasury benoemd. Een belangrijke baan in deze periode van economische crisis. Hij zou ongeveer drie triljoen dollar van het congres hebben gekregen om het financiële systeem in de Verenigde Staten weer op te lappen.
Eerst werd hij bejubeld als de man die alle problemen op zou lossen. Dit sloeg echter om en hij wordt nu ook wel het gezicht van de financiële mislukking genoemd. In een terugblik zegt hij dat hij de kritiek oneerlijk vindt en dat hij denkt goed te hebben gehandeld.