Wim Anker groeide op in Schiermonnikoog en Akkrum, waar zijn vader burgemeester was. Na zijn rechtenstudie in Groningen emigreerde hij naar de Randstad. Hij werd ambtenaar op het ministerie van justitie. Ondanks een bliksemcarrière binnen de nomenclatoera van het ministerie wist zijn tweelingbroer Hans hem na vier jaar Den Haag over te halen weer naar Friesland te remigreren. In 1980 werd Wim Anker advocaat bij het advocatenkantoor waar ook zijn tweelingbroer werkzaam was.
Tien jaar later in 1990 begonnen zij in Leeuwarden hun eigen bureau Anker en Anker, gespecialiseerd in strafrecht.
De afgelopen jaren was Wim Anker advocaat in een groot aantal geruchtmakende zaken. Hij behartigde de belangen van Ferdi E. de ontvoerder en moordenaar van Gerrit Jan Heyn. Hij verdedigde verpleegster Martha U. die vier bejaarde bewoners van een verpleegtehuis ombracht, en eigenaar Jan Veerman, zijn dochter en de bedrijfsleider van café Het Hemeltje in Volendam. Daar vonden door een brand in de nieuwjaarsnacht van 2001 veertien jongeren de dood en raakten honderden anderen gewond. Ook was hij raadsman van Richard Klinkhamer, die zijn vrouw vermoordde en van Louis H., die onlangs in hoger beroep tot levenslang werd veroordeeld voor de moord op Corina Bolhaar en haar twee kinderen in 1984. Hun verdediging in vaak nogal lugubere zaken komt de Ankers nogal eens op kritiek te staan uit de samenleving. Een zaak waarbij zij juist vele bedankjes uit het volk kregen was die over de betrouwbaarheid van meetapparatuur bij snelheidsovertredingen in een proefproces in 1995. De broers kregen voor elkaar dat snelheidsmetingen voortaan met drie procent verlaagd werden, waardoor een heleboel mensen in een lagere boeteschijf terechtkwamen.
Het afgelopen jaar moest Wim Anker tijdelijk het werk neerleggen, nadat hij jaren achtereen werkweken van ver over de 100 uur had gemaakt. Inmiddels is hij weer aan het werk.
Wim Anker is met zijn broer een actieve gangmaker in het verenigingsleven van Akkrum (in de buurt van Sneek). De broers zijn niet alleen liefhebbers van het levenslied, maar ook enthousiaste vertolkers.
(Foto: Henk Wildschut)