Kader Abdolah is het pseudoniem van de in Iran geboren Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani. Hoewel hij opgroeide in een islamitische gezin, raakte hij op zijn twaalfde via literatuur in aanraking met de westerse cultuur. Het is de grote vrijheid van de westerse cultuur ten opzichte van de islamitische cultuur, die hem raakte. Via een lidmaatschap van een ondergrondse linkse partij, het schrijven voor een illegaal blad en de publicatie van twee clandestiene verhalenbundels, probeerde Abdolah zich te verzetten tegen de dictatuur van de sjah. Voor de verhalenbundels gebruikte hij voor het eerst het pseudoniem Kader Abdolah - een samenstelling van de namen van twee politieke vrienden die zijn vermoord: Kader en Abdolah.
Met het verzet ging hij door toen hij ging werken als directeur in een emballagefabriek, waardoor hij in 1985 moest hij vluchten. Op uitnodiging van de Verenigde Naties kwam hij naar Nederland en belandde hij in 1988 in een asielzoekerscentrum in Apeldoorn. Het leren van de Nederlandse taal kreeg de hoogste prioriteit. Na wat worstelingen hiermee, debuteerde hij in 1993 met zijn eerste Nederlandstalige verhalenbundel De adelaar. Zijn romandebuut De reis van de lege flessen verscheen vier jaar later. Bij het grote publiek werd Abdolah echter bekend met Het huis van de moskee, dat in de Boekenweek van 2007 door de lezers werd verkozen tot op een na beste Nederlandse boek. Alleen De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch ging hem voor.
In zijn carrière won Abdolah verschillende prijzen, zoals het Gouden Ezelsoor voor De adelaars (1994) en de E. du Perronprijs voor Spijkerschrift (2001). In 2009 verkreeg Kader Abdolah een eredoctoraat van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen, omdat hij ‘’er als geen ander in is geslaagd het andere gezicht van de islam voor een breed publiek te laten zien''.
(Foto: Willem Diepraam)