De Zomergastenavond van Jan Mulder begint met een gesprek over zijn dwangmatige zapgedrag: als hij iets kijkt, al is het leuk, moet hij zappen. Hij blijft hangen wel hangen bij de actualiteiten. Het eerste fragment dat hij laat zien is dan ook een fragment waarin Van Agt voorkwam.
Later in de uitzending probeert Jan Mulder te verhinderen dat presentator Peter van Ingen een boekje met zijn werk voor de camera houdt. Hij roept vervolgens dat iedereen die zijn boek wilt hebben hem thuis kan bellen. Helaas voor de VPRO-telefoniste staat Mulder niet in het telefoonboek en wordt de omroep plat gebeld.
Mulders carrière begint als hij bij de wedstrijd van de Winschoter Voetbal Vereniging tegen VV Zwaagwesteinde, ontdekt wordt door RSC Anderlecht, waar hij zeven jaar speelt. Met deze club wordt hij viermaal landskampioen. In het seizoen 1966-1967 wordt hij als eerste buitenlander sinds de Tweede Wereldoorlog topscorer van de eerste klasse. In 1972 kiest hij voor Ajax. Hij speelt vijf keer voor het Nederlands Elftal. In 1975 moet hij stoppen met zijn voetbalcarrière vanwege een knieblessure.
In de jaren '80 en '90 schrijft Mulder voor HP/De Tijd en Elsevier. In 1993 en 1995 werkt hij tweemaal samen met Remco Campert voor een literair theaterprogramma. In 1993 is dit De Teen en in 1995 is dit Herinneringen. Tussen 1996 en 2006 schrijft Jan Mulder samen met Remco Campert de column CaMu voor de voorpagina van Volkskrant. Deze columns zijn meerdere malen gebundeld tot boeken. In 2004 is het duo verantwoordelijk voor de tekst van het Groot Dictee der Nederlandse Taal.
Tot 2006 droeg Jan Mulder bij aan het Barend & Van Dorp, waar hij zijn kritiek op de stand van zaken niet verborgen hield. Van 2005 tot 2006 ging Jan Mulder als voetbalanalyticus te werk bij Talpa. Sinds 2008 is hij wekelijks te zien in een videocolumn voor VolkskrantTV en is hij analist voor Studio Voetbal van de NOS.
Het grote publiek kent hem nu vooral als tafelgast bij VARA-programma De Wereld Draait Door. Regelmatig uit hij daar zijn top vijf ergernissen, zoals over de prijzen van waspoeder of de manier hoe erover gesprekken in het torenkamertje wordt gesproken. Vaak reageert hij met gevoel op de discussies die aan de tafel gevoerd worden.
(Foto: Willem Diepraam)