In 1958 komt Rob Scholte ter wereld in Amsterdam. Van 1977 to 1982 studeert hij aan de Gerrit Rietveld Academie. In 1982 debuteerde hij samen met Sandra Derks met Rom 87. Dit is een reeks in vrije stijl geschilderde variaties op een boek kleurplaten. In 1984 begint hij met het exposeren van minitieus geschilderde werken in The Living Room. In 1990 exposeert hij op de Documenta in Kassel en in 1990 mag hij het Nederlands paviljoen op de Biennale in Venetie inrichten.
Rob Scholte ordent beelden. Hij plaatst beelden in een bepaalde context of volgorde en geeft ze daarmee een andere of nieuwe betekenis. Zijn werk kan daarom ook wel onder het postmodernisme worden geschaard. Hij schildert precies en realistisch bestaande beelden na, niet alleen uit de media en plaatjesboeken, maar ook uit de reclame. Orginaliteit is een illusie volgens Scholte. Reproducties zijn belangrijker, die zorgen er immers voor dat het kunstwerk een zo groot mogelijk publiek bereikt. Volgens Rob Scholte moet kunst een boodschap over brengen en die kan enkel worden overgebracht als men ook de beeldtaal om ons heen gebruikt. Vaak verwerkt hij autobiografische elementen in zijn kunst, die soms heel duidelijk aan te wijzen zijn en soms een moeilijkere zoektocht vergen.
Peter van Ingen introduceert Rob Scholte in Zomergasten als volgt:
Wat de kijker de zomergast van vanavond mag verwijten: dat hij een grote mond heeft, dat hij een geldwolf is, jat van andere kunstenaars... Buiten de kijf staat dat hij interessante kunst maakt en hij als geen ander weet hoe de media te manipuleren om de aandacht naar zich toe te trekken. Rob Scholte, 32 jaar oud, wil bekeken worden, want zoals hij zelf heeft gezegd: 'Ik probeer wanhopig te bewijzen dat ik besta' en daar krijgt hij de komende vier uur volkomen de gelegenheid toe.
In 1994 verloor Rob Scholte beide benen door een bomaanslag. Een handgranaat ontplofte onder zijn wagen. De schuldige is nog steeds niet gevonden. In januari 1995 werd het karkas van de auto geexposeerd in Arti et Amicitae in de tentoonstelling Bits and Pieces als een aanklacht tegen het geweld in de maatschappij. Het leven van Rob Scholte en ander Amsterdamse kunstenaars diende als inspiratie voor het boek Gimmick! (1989) van Joost Zwagerman (presentator van Zomergasten 2003-2004).
Momenteel is Rob Scholte getrouwd en heeft hij twee kinderen. Hij is nog steeds actief als kunstenaar.