- Crumb (1994)
- Du tac au tac (1969)
- Q7 (1978)
- Bij nader inzien (1978)
- Breaking Bad (2008)
- They Shall Not Grow Old (2018)
- Memoires van een vergeetal, leven en werk van René Daniëls (2012)
- Van Oekel’s Discohoek (1974)
- De grønne slagtere (2003)
- Hier is… Adriaan van Dis (1983)
- Je suis Charlie (2015)
- Eraserhead (1977)
Kamagurka (Nieuwpoort, België, 1956) is cartoonist en allround kunstenaar. Theo Maassen interviewt hem over zijn favoriete televisieavond.
de fragmenten van Kamagurka
over Kamagurka
Kamagurka is het pseudoniem van Luc Zeebroek, geboren in 1956 in het Belgische kustdorp Nieuwpoort. Als kind was hij altijd aan het tekenen. Toch was zijn tekenleraar op de lagere school vreemd genoeg niet blij met Lucs passie voor het vak. De jonge Luc hield zich niet aan de opdrachten, vond de kaders beknellend, wilde geen kubussen natekenen, maar zijn eigen gang kunnen gaan.
Het talent zocht een uitweg, en een jaar of vijftien na Luc werd Kamagurka geboren. Lucs vader, afkomstig uit een streek waar de Eerste én de Tweede Wereldoorlog diepe sporen hadden nagelaten, maakte zich zorgen om het 'geteken' van zijn zoon. 'Als het weer oorlog wordt, weten ze je te vinden'. Het zou dus handig zijn om een pseudoniem te hebben.
De jonge Luc, gek van judo, wilde een naam die klonk als een Oosterse vechtsport. Kamagurka. Áls ze het onthouden, vergeten ze het daarna nooit meer, dacht hij.
Zeebroek studeerde Kunstonderwijs in Brugge en later Kunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Maar nog voor hij zijn diploma haalde hield hij het bij die laatste opleiding voor gezien: te druk met tekenen. Kamagurka’s talent als humorist en absurdist, zijn kleine commentaren op het menselijk tekort en het nieuws van de dag vielen in de smaak bij de lezers van de kranten en tijdschriften. Het is een imposante rij: Hij tekende nieuwscartoons voor Humo, De Standaard, De Morgen en NRC Handelsblad, publiceerde in de Groene Amsterdammer, Hara Kiri en Charlie Hebdo en het Duitse satirische maandblad Titanic. Daarnaast maakt Kamagurka al ruim veertig jaar de strip 'Cowboy Henk' met zijn levenslange boezemvriend en muze Herr Seele, het pseudoniem van Peter van Heirseele, met wie hij ook een keur aan televisieprogramma’s maakte en nog steeds op de planken staat. Hun laatste show heette 'The Return of the Comeback'.
Kamagurka’s talent begon op papier, maar liep over naar het schilderdoek, het theater, de televisie. Voor de VPRO maakte hij al in de vroege jaren tachtig het programma Sfeervol Bullshitten. Hij maakte muziek met de Vlaamse Primitieven, bedacht songtitels als 'de onbaatzuchtige buffalo' en bouwde zo gestaag door aan zijn eigen Kamagurkistan. Hij werd niet altijd begrepen, maar is de laatste om zich daar zorgen over te maken. Er zijn er immers genoeg die hem wél begrijpen, wat ook te zien is aan de hoeveelheid prijzen, onderscheidingen en tentoonstellingen die hij op zijn naam heeft staan.
Kamagurka is al ruim vijftig jaar een vaste waarde in het culturele leven van België, Nederland en Frankrijk. Vijftig jaar waarin de positie van de kunstenaar, en van de cartoonist in het bijzonder, nogal veranderd is. In Zomergasten zal het daar ook zeker over gaan:
'Als je praat over grenzen en humor praat je natuurlijk ook over de tijdgeest. Maar voor al deze dingen geldt dat je ze eigenlijk niet moet uitleggen, dan maak je ze dood. Je moet ze tonen. En dat is wat ik wil gaan doen in Zomergasten.'